Pro Agria: Peltojen märkyys viivästyttää kevätkylvöjen käynnistymistä

04.05.2018 08:54 - Jussi Häkkilä

Pellot ovat Pro Agrian kasvutilannekatsauksen mukaan kuivuneet hitaasti kylvökuntoon runsaslumisen talven ja kevätsateiden jäljiltä. Kasvintuotannon erityisasiantuntija Risto Jokelaa Pro Agria Oulusta haastattelee Jussi Häkkilä.

Pellot ovat Pro Agrian kasvutilannekatsauksen mukaan kuivuneet hitaasti kylvökuntoon runsaslumisen talven ja kevätsateiden jäljiltä. Kylvöjen käynnistymistä viivästyttää lisäksi märän syksyn takia keväälle siirtyneet lannan levitykset ja peltojen muokkaukset. Pelloille jäi myös korjaamattomia kasvustoja, jotka on poistettava ennen uuden satokauden alkua. Kevään tulo on vielä normaaliaikataulussa useimmilla alueilla, mutta maan keski- ja pohjoisosissa kevättöihin arvioidaan päästävän noin viikkoa tavanomaista myöhemmin.
Ensimmäisiä kevätviljojen kylvöjä on jo päästy tekemään Etelä-Pohjanmaan kaikkein suotuisimmilla lohkoilla, mutta laajemmin peltokasvien kylvöjen arvioidaan alkavan Etelä-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan sekä Pohjanmaan rannikkoalueen nopeimmin kuivuvilla lohkoilla viikon kuluessa. Täyteen vauhtiin kevätkylvöjen arvioidaan pääsevän vasta äitienpäivän jälkeen.
Syysviljat ovat talvehtineet tyydyttävästi lähes koko maassa. Tavanomaista heikompia ruiskasvustoja on Pohjanmaan rannikkoalueella ja Pohjois-Pohjanmaalla. Pohjois-Suomen pellot ovat vielä osin lumen peitossa, joten niiden syysviljojen ja nurmien kuntoa ei voida vielä arvioida.

Lue myös: Kasvupotentiaalisimmat yritykset Maaseudun Kasvupolulle sekä Metsä- ja luontoyrittäjyyden Kasvupolulle valittu

Kilpailut

Uusimmat