Kuva: Soite

Soite mukana kehittämässä raskaudenaikaisen masennuksen digitaalista hoito-ohjelmaa

24.08.2022 08:21 - Minna Kuosmanen

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite on mukana Yhdessä vahvaksi -tutkimuksessa, jossa kehitetään digitaalisessa hoitoympäristössä toteutettavaa raskaudenaikaisen masennuksen hoitoa ja tutkitaan sen vaikuttavuutta odottajan ja lapsen terveydentilaan.

Tavoitteena on kehittää valtakunnallisesti neuvolajärjestelmään soveltuva matalan kynnyksen tukimuoto raskaudenaikaisen masennuksen hoitoon. Tutkimuksessa selvitetään myös raskausajan masennuksen yleisyyttä. Tällä hetkellä merkittävä osa odottajista ei hae tai saa apua masennusoireisiin. Syynä voi olla se, ettei masennusoireita tunnisteta. Lisäksi muun muassa syyllisyyden tunne tai häpeä saattavat olla esteenä avun hakemiselle.

Tutkimuksen kuluessa sadoille odottajille eri puolilla Suomea tarjotaan apua raskausajan masennusoireisiin. Puolet raskaana olevista saa odotusaikana kognitiivis-behavioraaliseen hoitomalliin perustuvan ohjelman ja puolet digitaalisen tietopaketin masennuksesta. 

Odottavat äidit saavat kutsun tutkimukseen osallistumisesta ensimmäisellä äitiysneuvolakäynnillä ja palauttavat tutkimuslomakkeen täytettynä terveydenhoitajalle seuraavan neuvolakäynnin yhteydessä. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, kuinka usein ja minkälaisia oireita odottajat kokevat. Tutkimuksen kannalta on tärkeää, että odottavat äidit osallistuisivat tutkimukseen riippumatta siitä, onko heillä masennusoireita. 

Kilpailut

Uusimmat