Uusimmat
Suosituimmat

Hybridiratkaisulla parannetaan vanhan kerrostalon energiatehokkuutta Oulussa

28.05.2020 10:40 - Jussi Häkkilä

Oulun Energia Oy:n kehitysinsinööri Reijo Pantsaria haastattelee Jussi Häkkilä.

Oulussa Kaukovainiolla on toteutettu Sivakan Vaskitien kiinteistössä hybridiratkaisu kiinteistön lämpöenergian tuottamiseen. Tällä ratkaisulla 70-luvun kerrostalon energiatehokkuus paranee uusien talojen tasolle. Vastaavaa ratkaisua ei ole aiemmin toteutettu Suomessa.
Kerrostalon kiinteistökohtaisten lämpöpumppujen avulla hyödynnetään kaukolämpöverkon paluupuolen energiaa sekä kiinteistön poistoilman hukkalämpöä. Lisäksi kiinteistössä käytetään hyödyksi jäteveden hukkalämpöä sekä aurinkosähköä. Vaskitien hybridiratkaisu on jatkoa aikaisemmin tänä vuonna Making City-hankkeessa rakennetulle ratkaisulle, jossa kaupan kylmälaitteiston tuottama ylijäämäenergia hyödynnetään kaukolämpöverkossa.
Making City-hankkeessa Kaukovainion keskukseen suunnitellaan ja rakennetaan rakennusten muodostama kokonaisuus, jonka vuositason energiatase on positiivinen. Pilotilla pyritään osoittamaan konseptin toimivuus osana kestävää energiajärjestelmää. Kun pilottikohteet valmistuvat, niiden energiankulutusta mitataan ja seurataan kaksi vuotta. Pilotin ratkaisuja pyritään hyödyntämään myös muissa kaukolämpökohteissa.
EU:n Horisontti-ohjelman Making City -hankkeessa on mukana 34 partneria eri puolilta Eurooppaa. Oulun projektikonsortioon kuuluvat Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut, Oulun Energia Oy, Oulun Sivakka Oy, YIT Suomi Oy, Arinan kiinteistöt Oy, Caverion Suomi Oy, VTT Oy ja Oulun yliopisto.

Lue myös: Oulun Kaukovainion S-market tuottaa lämpöä kaukolämpöverkkoon

Uusimmat
Suosituimmat