Uusimmat
Suosituimmat

Verta tarvitaan jatkuvasti -luovuta, jos olet terve

17.03.2020 10:30 - Jussi Häkkilä

Sairaanhoitaja Raili Martinia haastattelee Jussi Häkkilä.

Vaikka koronavirusepidemia leviää Suomessa, Veripalvelu pyrkii varmistamaan toimintakykynsä ja verivalmisteiden ja palveluiden saatavuuden sekä toiminnan yleisen jatkuvuuden, kun osa suomalaisista on sairaana. Verenluovuttajia tarvitaan yhä vakavasti sairaiden ja onnettomuuksien uhrien hoitamiseksi.

Verenluovutuspisteet pidetään auki tässä poikkeuksellisessakin tilanteessa. Katso verenluovutuspaikat ja niiden ajantasaiset aukioloajat. Onkin erittäin tärkeää, että terveeksi itsensä tuntevat jatkavat verenluovutusta. Epidemian myötä veren tarve oletettavasti laskee, koska suunniteltuja, kiireettömiä leikkauksia ei tehdä. Verenluovuttaminen on turvallista, sillä paikalla on vain ihmisiä, jotka tuntevat olonsa terveeksi. Verenluovutuksessa on lisätty pintojen puhdistusta. Veripalvelu suosittaa käsien pesua tai käsidesin käyttöä luovutuspisteeseen tultaessa.

Verta voi luovuttaa, jos ja kun tuntee itsensä terveeksi ja täyttää voimassa olevat luovutusedellytykset. Verenluovutus ei laske immuniteettia. Varmista verenluovutuspisteen tilanne ja aukioloajat vielä ennen lähtöäsi, sillä osa tilaisuuksista voidaan joutua perumaan epidemian vuoksi.

Esimerkiksi huominen Oulaisten verenluovutustilaisuus  ja ylihuominen Oulun kaupunginteatterin verenluovutustilaisuus on peruuntunut koronasta johtuen. Lisäksi Oulun veripalvelutoimisto on kiinni remontin takia ensi kuun alkuun saakka.

Lue myös: Oulun veripalvelutoimisto kiinni kaksi viikkoa