Uusimmat
Suosituimmat

Kokeilu säilyttää Kannuksen Eskolan lähikoulun

10.08.2018 12:57 - Jussi Häkkilä

Projektipäällikkö Lea Gyntheriä Motivasta haastattelee Jussi Häkkilä.

Kannuksen Eskolan kyläkoulu palaa kokeilun turvin kouluksi koulujen joukkoon. Vuonna 2014 lakkautettu koulu sinnitteli vuosia kylän omin voimin. Opetusta on järjestetty vanhempainyhdistyksen ja paikallisten yritysten tuella.
Idea koulukokeiluun sai alkunsa Uudenmaan Lapinjärvellä. Siellä kuultiin Keski-Pohjanmaalla sijaitsevasta Eskolan kylästä, joka piti yllä kyläkoulua kouluasetuksen turvin. Nyt kyläläisten aktiivisuuteen nojannut järjestely saa julkisrahoitteisen vaihtoehdon: kotikuntakorvauksilla katetaan Eskolan koulunkäyntikulut. Eskolan oppilaat ovat virallisesti Lapinjärven opetuksen piirissä.

Onnistuminen on vaatinut sitkeyttä ja yhteistyötä niin Eskolan kyläläisten, Lapinjärven kunnan, Kannuksen kaupungin sekä valtioneuvoston kanslian ja Motiva Oy:n kesken.
Nyt Eskolan kouluun on palkattu opettaja, ja kylän 13 oppilasta jatkavat ensi viikolla koulunkäyntiään lähikoulussaan. Niin ikään ruokahuolto- sekä kiinteistöä koskevat palvelut on saatu järjestettyä. Opiskeluhuollon palveluiden osalta sopimusta vielä valmistellaan.
Eskolan koulukokeilun mahdollistava rahoitus on valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi-kärkihankkeen sisällä toteutettava kertakokeilu, jonka avulla Lapinjärvi ratkaisee kotikuntakorvausten maksuaikataulusta aiheutuvan jaksotusongelman.

Lue myös: Poliisi: Koululaiset sekä ajoneuvoilla liikkuneet olleet liikkeellä mallikkaasti Oulussa

Lue myös: Kysely: Oulun koulujen sisäilmatilanne keskimäärin hyvä