Uusimmat
Suosituimmat

Oulun yliopistossa kehitetty Mobiili-Onnikka-sovellus painonhallinnan avuksi

18.12.2023 12:39 - Jussi Häkkilä

Tutkijatohtori Heta Merikalliota Oulun yliopistosta haastattelee Jussi Häkkilä

Oulun yliopistossa on kehitetty professori Harri Oinas-Kukkosen johdolla uusi tehokas apuväline lihavuuden omahoitoon, ja siitä on saatavilla myös mobiilisovellus. Menetelmän pääpaino on käyttäytymisen muutoksen ohjaamisessa.

Tutkimus selvitti, voiko matkapuhelinsovellus olla avuksi laihduttamisessa, kun sitä käytetään yksinään, ilman muita tukitoimia. Tutkimukseen osallistui yhteensä 200 henkilöä. Tutkimuksen mukaan mobiili-Onnikkaa käyttäneiden paino laski merkittävästi puolen vuoden aikana, kun taas kontrolliryhmässä paino nousi hieman. Testiryhmässä myönteinen vaikutus säilyi myös 12:n kuukauden kuluttua. Tutkimukseen osallistuneet sitoutuivat sovelluksen käyttöön poikkeuksellisen hyvin, sillä vuoden kuluttua lähes 90 prosenttia tutkittavista oli edelleen mukana ja käytti sovellusta aktiivisesti. Yleensä elämäntapasovellusten käyttäjistä suurin osa lopettaa sovelluksen käytön varsin pian aloittamisen jälkeen. 

Tulokset osoittavat, että mobiili-Onnikka toimii tehokkaasti laihdutuksen tukena, ja myönteinen vaikutus säilyy vähintään vuoden ajan. Tutkimukseen osallistujat eivät saaneet mitään muuta hoitoa lihavuuteensa. Tutkimuksen päätteeksi syntyi Onnikka Health -yhtiö, jonka tehtävänä on kaupallistaa sovellus ja tuoda se laajasti terveydenhuollon organisaatioiden käyttöön. Onnikan voi saada käyttöönsä terveydenhuollon palveluntarjoajien kautta. Pilotteja on julkistettu mm. Keski-Suomen hyvinvointialueella sekä Vantaalla ja Keravalla.

Lue myös: Oulun yliopiston tutkimus: Työttömyys haastaa etenkin työikäisten miesten mielenterveyttä