Poliisille on tehty yhteensä 73 rikosilmoitusta koskien viime vuoden saamelaiskäräjävaaleja.
Museonjohtaja Taina Máret Pieskiä haastattelee Jussi Häkkilä.
Korkein hallinto-oikeus määräsi eilen uusimaan viimevuotiset saamelaiskäräjävaalit ja merkitsemään useita henkilöitä vaaliluetteloon.
Poliisi epäilee rikosta viime vuoden saamelaiskäräjävaaleihin liittyen.
Suvi Westin ja Anssi Kömin ohjaama elokuva Kotiinpaluu on valittu Kreikan Thessalonikin ja Tanskan dokumenttielokuvafestivaaleille.
Lahjoitettava noin 400 esineen kokoelma sisältää saamelaistekstiilejä ja käyttöesineitä, joukossa myös korvakota sekä useita ahkioita.
Saamelaiskäräjien Saamen kielineuvosto on myöntänyt Saamen kieliteko-palkinnon Lapin hyvinvointialueelle.
Valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt peruskorjaa Saamelaisalueen koulutuskeskuksen pääkoulurakennuksen Inarissa ja toteuttaa koululle uuden Paja-rakennuksen.
Valituiksi tulivat Inarista Anu Avaskari, Anni Koivisto ja Leo Aikio, Enontekiöltä Tuomas Aslak Juuso, Pigga Keskitalo ja Ellen Ulla-Maarit Magga, Utsjoelta Asko Länsman, Anne Nuorgam ja Leena Niittyvuopio-Jämsä, ja Sodankylästä Karen Anni Hetta, Armi Palonoja ja Juha Alakorva.
Lapin yliopisto, Uumajan yliopisto, Norjan arktinen yliopisto ja Helsingin yliopisto ovat saaneet Pohjoismaiden ministerineuvostolta 75 000 euroa saamen kielten opintojen kehittämiseen vuosina 2023-2025.
Suomen Saamelaisnuoret ry on saanut Kauppaneuvos Otto A. Malmin lahjoitusrahaston myöntämän Kompassiruusu 2023 -kulttuuripalkinnon työstä nuorten saamelaisten kulttuuri-identiteetin ja kielen hyväksi.
Oulun yliopisto parantaa saamenkielisen sotealan henkilöstön saatavuutta järjestämällä saamen kielen ja kulttuurin koulutusta sosiaali- ja terveysalan henkilöstölle ja opiskelijoille.
Tenon neuvotteluvaltuuskunnan Suomen Saamelaiskäräjien edustajat ja Tenon kalatalousalue vetäytyvät Tenon kalastussääntöneuvotteluista, koska neuvottelut ovat pysähtyneet Norjan viranomaisten vaatimukseen kieltää lohenkalastus Tenolla kokonaan seuraavassa kalastussäännössä.
Museoliiton syyskuisen tiedotteen mukaan Lapin suosituin kohde oli Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida. Siidan näyttelyissä saamelaiskulttuuri ja luonto kietoutuvat yhdeksi kokonaisuudeksi, joka kertoo niiden elävästä suhteesta.
Tänä syksynä kuudetta kertaa jaetun Oulun kirjailijaseuran Botnia-kirjallisuuspalkinnon voitti Veli-Pekka Lehtolan tietokirja Entiset elävät meissä-Saamelaisten historiat ja Suomi (Gaudeamus 2022).
Euroopan komissio ja kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra ovat palkinneet Suomen kansallismuseon ja Saamelaismuseo Siidan Euroopan kulttuuriperintöpalkinnolla viime vuonna tehdystä kulttuuriperinnön palauttamisesta.