Kuluneen kesän aikana on Meri-Lapissa ollut useampia tapauksia, joissa marketeissa ja ruokakaupoissa on kassalla maksamisen yhteydessä saatu asiakkaan tunnusluku selville ja sen jälkeen pankkikortti on anastettu ja sillä nostettu rahaa.
20-vuotias mies ajoi enimmillään poliisia pakoon 140 kilometriä tunnissa 80 alueella. Hän hylkäsi autonsa, mutta poliisikoira löysi hänet ja puhalluksessa ylittyi törkeän rattijuopumuksen raja.
Meri-Lapin alueella tiisain ja torstain välillä suoritetuissa mopojen teemavalvontaiskuissa kirjoitettiin sakot kaikkiaan 21 kuljettajalle, valvontailmoituksia annettiin 12 kappaletta ja neljästä moposta otettiin rekisterikilvet pois. Samassa yhteydessä kuljettajia puhallutettiin ja yhden epäillään ajaneen mopoa huumeiden vaikutuksen alaisena. Poliisi kirjasi myös useita ajoneuvorikkomuksia.
Hanke saa rahoitusta Interreg Pohjoinen -ohjelmasta. Hankkeen tavoitteena on määritellä kaupunkien näkemys yhteisen paikallisliikennejärjestelmän tavoiteltavasta palvelutasosta, sekä selvittää ne lailliset, tekniset ja taloudelliset seikat sekä niiden ratkaisumallit, jotka tulee ottaa huomioon, jotta rajakaupunkien yhteinen paikallisliikennejärjestelmä voidaan toteuttaa molempien maiden vaatimusten mukaisesti rajat ylittävänä palvelukokonaisuutena.
Poliisi pyytää omistajia kiinnittämään huomiota mm. pyörien lukitukseen. Vaijerilukolla ja ns. pinnalukolla varustetut pyörät on helppo nostaa esim. auton kyytiin lukittunakin, eikä pyörävarkaalla siten ole tarvetta lukkojen murtamiseen tai katkaisuun.
Kivet osuivat mm. paikallisen rekkafirman ajoneuvoyhdistelmän vetoauton tuulilasiin. Lasiin tuli isot kivenjäljet, mutta se ei hajonnut kokonaan. Poikien henkilöllisyys on tiedossa ja asioita selvitellään korvausasioiden osalta. Mahdolliset muut vahinkoa kärsineet voivat olla yhteydessä Meri-Lapin tutkintaan.
Kuljettaja on 24 vuotias Kemiläismies, joka puhalsi alcometriin nollat, mutta huumausainepikatesti osoitti amfetamiinin käyttöä. Miehellä ei ollut voimassaolevaa ajokorttia. Asiaa tutkitaan törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena, rattijuopumuksena, kulkuneuvon kuljettamisena oikeudetta ja huumausaineen käyttörikoksena.
Vanhempaa konstaapeli Arto Vähänikkilää Lapin poliisilaitokselta haastattelee Marja Ollakka.