Maailman suurin aineenvaihduntaan liittyvien perintötekijöiden tutkimus paljasti uusia yhteyksiä veren merkkiaineiden ja sairauksien välillä

07.03.2024 08:42 - Jussi Häkkilä

Professori Mika Ala-Korpelaa Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan väestöterveyden tutkimusyksiköstä haastattelee Jussi Häkkilä.

Oulun yliopiston johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa löydettiin lukuisia eri sairauksiin liittyviä merkkiaineita ja osoitettiin yli 400 geenialuetta, jotka vaikuttavat aineenvaihdunnan säätelyyn.
Tutkimuksessa havaittiin, että suuri osa aineenvaihduntaan liittyvistä geenialueista on yhteydessä myös riskiin sairastua erilaisiin sairauksiin. Tutkimuksessa mm. kuvattiin ensimmäistä kertaa raskaushepatoosille altistavien geenitekijöiden vaikutukset aineenvaihduntatuotteisiin. Raskaushepatoosi on maksahäiriö, jonka syytä ei tiedetä. Se todetaan noin joka sadannella raskaana olevalla.
Tutkimustulosten avulla voidaan ymmärtää paremmin biologisia prosesseja, joiden kautta veren merkkiaineet liittyvät sairauksiin. Tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi uusien lääkkeiden kehityksessä sekä aineenvaihdunnan merkkiaineiden ja sairauksien syy-seuraussuhteiden selvittämisessä.

Lue myös: Varhain alkavat vaihdevuodet yhteydessä heikompaan työkykyyn ja riskiin joutua työkyvyttömyyseläkkeelle

Kilpailut

Uusimmat