Kuva: Oulun yliopisto

Tutkimus: Kansalliset suositukset ja elintarvikkeiden vitaminointi vaikuttaneet suotuisasti suomalaisten aikuisten D-vitamiinitasoihin

01.07.2021 08:36 - Jussi Häkkilä

Oulun yliopistossa tehdyn mittavan seurantatutkimuksen mukaan suomalaisten aikuisten D-vitamiinitasot ovat nousseet selvästi viimeisten vuosikymmenien aikana.

Oulun yliopistossa tehdyn mittavan seurantatutkimuksen mukaan suomalaisten aikuisten D-vitamiinitasot ovat nousseet selvästi viimeisten vuosikymmenien aikana. Suotuisaa kehitystä selittävät paitsi kansalliset D-vitamiinisuositukset myös elintarvikkeiden täydennysohjelma, jonka myötä D-vitamiinia on alettu lisäämään nestemäisiin maitovalmisteisiin ja rasvalevitteisiin.
Aihetta tutkittiin Pohjois-Suomessa vuonna 1966 syntyneillä tutkittavien ollessa 31- ja 46-vuotiaita. Tutkimuksessa oli mukana yhteensä 3 650 henkilöä.

D-vitamiini tunnetaan erityisesti luustolle tärkeänä vitamiinina, ja lisäksi sen puutos on lukuisissa aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty moniin sairauksiin, kuten infektioihin, diabetekseen, syöpään, verenkiertoelimistön sairauksiin ja hermoston rappeumatauteihin.
Monet suomalaiset saavat edelleen liian vähän D-vitamiinia etenkin talvikaudella, jolloin D-vitamiinia ei muodostu luonnostaan iholla kuten kesällä.

Lue myös: Oulun yliopiston tutkijat löysivät uuden kolesterolitasoa säätelevän mekanismin

Kilpailut

Uusimmat