Hoivakoti Attendo Kirkkopuiston toiminta keskeytettiin Utajärvellä

01.03.2019 09:13 - Jussi Häkkilä

Valviran ylijohtaja Markus Henrikssonia haastattelee Jussi Häkkilä.

Valvira on päättänyt keskeyttää Utajärvellä sijaitsevan Attendo Marian Kartano Oy:n Kirkkopuiston toimintayksikön toiminnan välittömästi. Päätöksen perusteena ovat Valviran ja aluehallintoviraston havaitsemat epäkohdat sekä niiden riittämätön korjaaminen määräaikaan mennessä.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto sai viime kuussa Attendo Kirkkopuistoa koskevan, asiakasturvallisuuden vakavaan vaarantumiseen viittaavan yhteydenoton. Valvira ja aluehallintovirasto kävivät hoivakodissa ennalta ilmoittamattomalla tarkastuskäynnillä, jossa havaittiin useita asiakasturvallisuuden vaarantumiseen liittyviä seikkoja. Havainnot liittyivät mm. lääkehoidon epäasianmukaisuuteen, omavalvontaan, asiakkaiden hoito- ja palvelusuunnitelmien päivittämiseen, asiakkaiden terveydenhuollon palvelujen järjestämiseen, yövuoron henkilöstön riittävyyteen suhteessa asiakkaiden palvelutarpeisiin sekä henkilökunnan tehtäviin.

Palveluntuottajalle annettiin ohjeistusta asiassa, ja Oulunkaaren kuntayhtymä jatkoi valvontaa epäkohtien korjaamiseksi. Valvira ja aluehallintovirasto kävivät hoivakodissa uudestaan eilen tarkastuskäynnillä Valviraan tulleen kuntayhtymän yhteydenoton perusteella. Tarkastuskäynnillä havaittiin edelleen asiakasturvallisuutta vaarantavia puutteita. Palveluntuottaja ei ollut kyennyt korjaamaan puutteita omavalvonnan keinoin siten, että valvontaviranomainen olisi voinut varmistua toiminnan asianmukaisuudesta.

Hoidakodin asukkaiden turvallisuus ja hoiva on nyt järjestetty siten, että Oulunkaaren kuntayhtymä on ottanut toiminnan haltuun ja johdettavakseen. Asiakkaita ei ole siirretty pois toimintayksiköstä.

Keskeyttäminen on voimassa, kunnes Valvira toisin päättää. Yksikön valvonta jatkuu. Palveluntuottaja on ilmoittanut tekevänsä tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa asioiden kuntoon saattamiseksi.

Lue myös: Attendo rakentaa Kalajoelle 50-paikkaisen seniorikodin

Kilpailut

Uusimmat