Kuva: Fotolia

Ylivieskan Visalan sairaalan valvonta päätökseen

02.11.2016 14:45 - Jussi Häkkilä

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on suorittanut tarkastuksen Ylivieskan Visalan sairaalaan, koska aluehallintovirastoon ja sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviraan otettiin yhteyttä.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on suorittanut tarkastuksen Ylivieskan Visalan sairaalaan, koska aluehallintovirastoon ja sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviraan otettiin yhteyttä. Yhteydenoton mukaan sairaalaan tehdyn potilasinventaarion yhteydessä heräsi huoli sairaalan päivystysjärjestelyistä, potilaan itsemääräämisoikeuden rajoittamistoimenpiteiden käyttöön ja päätöksentekoon liittyvistä menettelyistä sekä mahdollisesta liiallisesta laitosvallan käytöstä.
Aluehallintovirasto antoi jo tarkastuskäynneillä ohjausta siinä, että vapaaehtoisessa hoidossa olevan potilaan vapautta ei saa rajoittaa hänen tahtonsa vastaisesti.
Tahdosta riippumattomassa hoidossa olevien potilaiden kohdalla käytiin erikseen läpi tarkkailuun asettamiseen, tarkkailuun, tarkkailulausuntoon ja hoitopäätöksen tekoon liittyvät asiakirjat. Asiakirjoissa ei havaittu puutteita. Myös päätökset ja valitusmahdollisuus oli asianmukaisesti annettu tiedoksi.
Visalan sairaalassa on päivystysasetuksen voimaan tultua hoidettu päivystys yhteistyössä Keski-Pohjanmaan keskussairaalan psykiatrian yksikön kanssa. Aluehallintovirasto katsoo tämän päivystyksen järjestelyn asianmukaiseksi.
Jatkotoimenpiteenä virasto ottaa erillisenä valvonta-asiana selvitettäväksi, millä tavalla Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on huolehtinut Visalan sairaalan henkilöstöresursoinnista, mihin toimenpiteisiin piiri on ryhtynyt sairaalasta siirrettyjen potilaiden jatkohoidon järjestämiseksi ja millä tavalla siirtymävaiheen aikana toteutetaan lääkäripalvelut ja päivystyksen järjestäminen. 

Kilpailut

Uusimmat