Lapissa harvinaisen lämmin heinäkuu

01.08.2016 14:00 - Jussi Häkkilä

Lapissa heinäkuu oli Ilmatieteen laitoksen mukaan laajalti harvinaisen lämmin, eli näin lämmin heinäkuu toistuu korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa. Edellisen kerran tätä lämpimämpi heinäkuu Lapissa oli toissavuonna. Heinäkuun keskilämpötila vaihteli noin 14:n ja 18:n asteen välillä. Kuukauden keskilämpötila oli hyvin tasainen koko maassa. Heinäkuun sademäärissä oli suurta paikallista vaihtelua. Eniten satoi Kittilän Kenttärovalla, ja vähiten Jomalan Jomalabyssä.

Lapissa heinäkuu oli Ilmatieteen laitoksen mukaan laajalti harvinaisen lämmin, eli näin lämmin heinäkuu toistuu korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa. Edellisen kerran tätä lämpimämpi heinäkuu Lapissa oli toissavuonna. Heinäkuun keskilämpötila vaihteli noin 14:n ja 18:n asteen välillä.
Kuukauden keskilämpötila oli hyvin tasainen koko maassa. Heinäkuu oli tavanomaista lämpimämpi länsirannikolla ja maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella. Muualla keskilämpötila oli lähellä pitkän ajan keskiarvoja tai hieman sen alapuolella.
Heinäkuun ylin lämpötila, 29,1 astetta, mitattiin Utsjoen Kevolla 23. päivänä. Alin lämpötila, 0,8 astetta, mitattiin 20. päivä Alajärven Möksyssä. Hellepäiviä oli koko maassa heinäkuussa yhteensä 16, mikä on täsmälleen sama, kuin heinäkuun pitkän ajan keskiarvo.
Heinäkuun sademäärissä oli suurta paikallista vaihtelua. Eniten satoi Kittilän Kenttärovalla, jossa kuukauden sademäärä oli 197 mm, ja vähiten Jomalan Jomalabyssä, jossa sademäärä oli vain 16 mm. Maan länsiosassa ja lounaissaaristossa sademäärä oli monin paikoin alle 80 prosenttia tavanomaisesta, ja paikoin sademäärä oli jopa harvinaisen pieni.
Runsassateisimmilla alueilla maan itäosassa ja Länsi-Lapissa sademäärät puolestaan olivat poikkeuksellisen suuria ollen noin kaksinkertaisia tavanomaiseen nähden, eli näin runsaat sateet toistuvat kyseisellä alueella korkeintaan kerran kolmessakymmenessä vuodessa.

Kilpailut

Uusimmat