Vuoden ennaltaehkäisyteko Keski-Pohjanmaan keskussairaalan munuaisyksikölle

22.01.2016 12:40 - Jussi Häkkilä

Suomen munuais- ja maksaliitto on valinnut viime vuoden ennaltaehkäisyteoksi Keski-Pohjanmaan keskussairaalan munuaisyksikön hoitajavastuisen pre-poliklinikan.  Hoitajavastuinen poliklinikka on toiminut Kokkolassa vuoden verran. Vuoden ennaltaehkäisyteoksi haettiin tahoa, joka on toiminnallaan edistänyt munuais- ja maksasairauksien ennaltaehkäisyä.

Suomen munuais- ja maksaliitto on valinnut viime vuoden ennaltaehkäisyteoksi Keski-Pohjanmaan keskussairaalan munuaisyksikön hoitajavastuisen pre-poliklinikan.
Hoitajavastuinen poliklinikka on toiminut Kokkolassa vuoden verran. Yksikössä työskentelevät sairaanhoitajat kehittivät munuaispotilaan hoitotyön erikoistu-misopinnoissaan potilaan hoitopolkua ja huomasivat, että myös poliklinikkatoiminta kaipasi päivitystä. Poliklinikkakäynnillä pre-vaiheessa olevan asiakkaan kanssa kartoitetaan hänen elämäntilanteensa, voimavaransa ja hoidon kompastuskivet. Kun munuaisten vajaatoiminta etenee, vastaanotolla paneudutaan erityisesti dialyysihoidon eri vaihtoehtoihin. Tulosten mukaan sairastuneet voivat vaikuttaa enemmän hoitoonsa ja pystyvät paremmin esimerkiksi noudattamaan ruokavaliotaan. Dialyysihoitojen aloituksia on voitu siirtää, kun omahoito on toteutunut paremmin. Myös peritoneaalidialyysissä olevien määrä on lisääntynyt alueella.
Vuoden ennaltaehkäisyteoksi haettiin tahoa, joka on toiminnallaan edistänyt munuais- ja maksasairauksien ennaltaehkäisyä.

Kilpailut

Uusimmat