Lakkaa ja mustikkaa saadaan paikoin hyvin

22.07.2015 07:20 - Marja Ollakka

Ensimmäiset mustikat ovat kypsyneet eteläisessä Suomessa
Mustikan kukinta oli erittäin runsas ja mustikasta odotettiin jättisatoa. Kukinta-ajan kylmät ja sateiset säät vaikuttivat kukkien pölyttymiseen niin, etteivät läheskään kaikki kukat lähteneet kehittymään raakileiksi asti. Mustikkasadosta saataneen keskimääräinen, paikoin hivenen keskimääräistä parempi.
Mustikka on jo kypsää eteläisimmässä Suomessa. Väli-Suomessa se kypsyy poimittavaksi viikon-parin sisällä ja pohjoisessa vasta elokuun toisella viikolla. Viime vuosien keskimääräisistä kypsymisajoista ollaan pari viikkoa myöhässä.

Myös lakka eli hilla kukki erittäin runsaana. Runsaan kukinnan vuoksi myös lakan sadosta näyttää tulevan kohtuullisen hyvä.
Lakka on jo kypsää poimittavaksi Etelä- ja Väli-Suomen alueilla. Pohjoisen avosoilla hilla kypsyy ensi viikon lopulla ja elokuun alussa. Puustoisilla soilla kypsää hillaa pääsee poimimaan elokuun puolella.
Lakka on paikoin kärsinyt halloista. Onneksi hallayöt ovat olleet paikoittaisia, eikä yöpakkasia juurikaan ole esiintyynyt. Pääosin marja on säästynyt hallavaurioilta ja sadosta odotetaan kohtuullisen hyvää. Poiminta on tänä kesänä normaalia haastavampaa soitten märkyyden vuoksi.

Puolukka kypsyy tänä kesänä ennätysmyöhään. Etelä-Suomessa puolukkaan päästään elo-syyskuun vaihteessa. Pohjois-Suomessa sen sijaan täysin kypsää puolukkaa päästäneen poimimaan vasta syyskuun puolivälissä, mikäli säät jatkuvat nykyisen kaltaisina. Puolukka ei ole pohjoisessa vielä kehittynyt raakilevaiheeseen asti, joten sadon määrää ei vielä pysty arvioimaan. Marjasatoennusteen antoi Arktiset aromit ry.

Kilpailut

Uusimmat