Uusimmat
Suosituimmat

Euroopan jätteen vähentämisen viikon teemana kestävä tekstiili ja tekstiilien kiertotalous

18.11.2022 09:43 - Jussi Häkkilä

Suomen Kiertovoima ry KIVO:n viestintäpäällikkö Kaisa Halmetta haastattelee Jussi Häkkilä.

Huomenna alkavan Euroopan jätteen vähentämisen viikon teemana on tänä vuonna kestävä tekstiili ja tekstiilien kiertotalous. Tekstiili- ja vaateteollisuus on yksi maailman eniten saastuttavista teollisuuden aloista ja sen ympäristö- ja ilmastovaikutukset ovat merkittävät. Suomessa viikon näkyvimpiä toimijoita ovat kuntien omistamat jätehuoltoyhtiöt sekä niiden kattojärjestö Suomen Kiertovoima ry KIVO.

Viime vuonna hyväksytty jäteasetus velvoittaa kunnat järjestämään asumisesta syntyvän tekstiilijätteen vastaanoton ensi vuoden alusta alkaen. Poistotekstiilit käsitellään Paimiossa sijaitsevassa poistotekstiililaitoksessa, jossa tekstiilikuidusta kehrätään lankaa sekä valmistetaan uusiotuotteita.
Poistotekstiilikeräykseen voi lajitella käyttökelvottomaksi kuluneet, mutta puhtaat, hajuttomat ja kuivat paidat,housut, hameet ja takit sekä kodintekstiilit. Käyttökelpoiset, ehjät ja hyväkuntoiset tekstiilit kannattaa laittaa kiertoon, myydä kirpparilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Alusvaatteet, asusteet, matot, peitot sekä kaikki likaiset, märät tai haisevat tekstiilit kuuluvat sekajäteastiaan.

Lue myös: Poistotekstiilin keräys alkaa Oulun Ruskon jätekeskuksessa

Uusimmat
Suosituimmat