Kuva: pt

Asuntomurtojen määrä kasvussa

05.03.2018 11:54 - Paavo Törmi

Asuntomurtojen määrä on kasvanut vuoden alusta verrattuna viime vuoteen. Poliisi on kirjannut asuttuihin asuntoihin kohdistuneita törkeitä varkauksia kahden ensimmäisen kuukauden osalta yhteensä 218 kertaa. Vuosi sitten luvut kertoivat 189 asuntomurrosta.

Asuntomurtajat pyrkivät sulautumaan ympäristöönsä ja tekoja tehdään paljolti päiväaikaan. Rikollisilla saattaa vaatetuksena olla ns. työvaatetus ja moni silminnäkijä on kuvitellut näiden tällöin olleen luvallisella asialla mm. omakotitalojen pihamailla nähtyinä, kertoo poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta.

Ahon mukaan osa murroista on selkeästi perustunut asunnon tarkkailuun, sillä talon jäätyä tyhjäksi vaikka omistajan kaupassa käynnin ajaksi, on asuntoon murtauduttu. Monesti rikollinen pyrkii varmistamaan työrauhan soittamalla ensin asunnon ovikelloa. Aho kehottaa painamaan kiertävien ja epämääräisten ovikellon soittajien tuntomerkit ylös ja ilmoittamaan niistä hätäkeskukseen numeroon 112, etenkin jos soittaja ei osaa kertoa paremmin järkevää syytä tekemisilleen.

Asunnoista anastetaan yleisemmin pienikokoista omaisuutta, jotka on helppo viedä mukana eli rahaa ja koruja. Usein anastetaan myös elektroniikkaa kuten kannettavia tietokoneita ja puhelimia. Poliisilla on esitutkinnassa usein ongelma tunnistaa epäillyiltä rikollisilta takavarikoidun omaisuuden alkuperä eli mistä ne ovat anastettu. Omistajilla on harvoin hyviä tunnisteita tai kuvia omaisuudestaan. Asuntoihin murtautujat ovat monesti ulkomaalaisia koplia, jotka murtautuvat useaan asuntoon ja poistuvat maasta nopeasti murtosarjan jälkeen.

Kilpailut

Uusimmat