Uusimmat
Suosituimmat

Muistiviikolla painotetaan muistisairauden monimuotoisuutta

18.09.2017 13:28 - Jussi Häkkilä

Geriatrian ylilääkäri Marja-Liisa Karjulaa Raahesta haastattelee Jussi Häkkilä. Marja-Liisa Karjula oli perustamassa 17 vuotta sitten Raaheen muistipoliklinikkaa, joka oli ensimmäisiä terveyskeskusten yhteyteen perustettuja poliklinikoita Suomessa.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Muistiviikkoa, jonka teemana on Muistisairauden monet kasvot. Viikon aikana järjestetään runsaasti tapahtumia ympäri Suomea. Tarkoituksena on tuoda tietoa muistisairauksista sekä vaikuttaa muistisairaiden ja läheisten hyvän elämän puolesta.

Raahen Ikäihmisten poliklinikalla työskentelee kaksi muistisairauksien hoitoon perehtynyttä hoitajaa ja kaksi osastotyön ohella työskentelevää geriatria. Poliklinikalla on vuosittain noin 800 potilaskäyntiä. Tällä hetkellä geriatrin vastaanottoaikaa joutuu odottamaan reilun vuoden verran. Muistihoitajan vastaanotolle pääsee muutaman kuukauden odotusajalla.

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän alueella on noin tuhat säännöllisen hoidon piirissä olevaa muistisairasta, joista nuorimmat ovat alle 50-vuotiaita. Vuosien varrella tutkimuksissa on käynyt yli 2000 henkilöä.

Raahessa viikon tapahtumista vastaavat Raahen seudun muistiyhdistys yhdessä Muistiliiton kanssa. Muistiviikkoa vietetään Raahessa Palvelukeskus Mainingissa, jossa on:
*joka päivä klo 12.00-16.00 avoinna Raahen monet kasvot –näyttely (mukana mm. Viljo Lehmuskedon valokuvia)
*tiistaina 19.9. klo 13.00-14.00 Muistimatka menneeseen, tulevaan ja nykypäivään, asiantuntija Taina Laakso Muistiliitosta ja muistiaktiivi Raimo Juntunen Raahesta
ja samansisältöinen tilaisuus illalla 17.00-18.30 Raahen kirjastossa
*keskiviikkona 20.9.2017 klo 14.00 muistikoordinaattori Anne Viirret-Rautio ja erityisryhmien terveystarkastuksista vastaava terveydenhoitaja Paula Salmela ovat tavattavissa Mirjan ja Maunon tuvalla Ruukissa.
*torstaina 21.9. klo 14.00-15.00 museonjohtaja Eija Turunen alustaa Mainingissa aiheesta Raahe ennen vanhaan.

Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa ja maksuton pääsy.

Muistiliiton mukaan Suomessa on noin 193 000 etenevää muistisairautta sairastavaa. Joka vuosi tulee 14 500 uutta sairastunutta. Työikäisiä muistisairaita arvioidaan olevan 7 000-10 000.

Lue myös: Muistisairaalle tarjolla erityinen muistiranneke

Uusimmat
Suosituimmat