Uusimmat
Suosituimmat

Oululaiskeksintö mahdollistaa luonnonmukaisen makeutusaineen tuottamisen

03.12.2018 11:20 - Jussi Häkkilä

Tutkijatohtori Mirva Saarasta Oulun yliopiston biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnasta haastattelee Jussi Häkkilä.

Oulun yliopiston tutkijaryhmä on kehittänyt menetelmän, jolla pystytään tuottamaan luonnonmukaista makeutusainetta brazzeiinia. Brazzeiinista on jo pitkään povattu markkinoille uutta makeutusainetta, mutta sen kannattavaan teolliseen tuottamiseen ei ole toistaiseksi löydetty ratkaisua. Brazzeiini eristettiin ensi kerran vuonna 1994 afrikkalaisesta Pentadiplandra brazzeana -kasvin hedelmästä. Brazzeiini on kaloriton, sokeria jopa 2000 kertaa makeampi proteiini, joka herätti heti suurta kiinnostusta makeutusainemarkkinoilla. Brazzeiinia kokeiltiin valmistaa hedelmistä uuttamalla, mutta se osoittautui niin kalliiksi, ettei makeutusaineen kaupallinen tuottaminen kannattanut. Oulun yliopiston professori Lloyd Ruddockin johtama tutkimusryhmä on kehittänyt menetelmän, jossa muokatuilla bakteereilla voidaan tuottaa brazzeiinia ja muita monimutkaisia, ns. rikkisiltoja sisältäviä proteiineja.

Menetelmän kaupallistamispotentiaalia brazzeiini-makeutusaineen tuotantoon selvitetään parhaillaan Business Finlandin rahoittamassa Tutkimuksesta uutta liiketoimintaa -projektissa. Jos tuottaminen onnistuu kaupallisesti kannattavasti, niin markkinat uuden tyyppiselle makeutusaineelle ovat auki. Brazzeiinin maku on hyvin sokerin kaltainen, eikä siinä ole kitkerää sivu- ja jälkimakua. Brazzeiini kestää hyvin kuumennusta, toisin kuin yleisesti käytettävät keinotekoiset makeutusaineet. Elintarviketeollisuudelle luonnollinen, hyvänmakuinen, leivontaan ja kuumiin juomiin soveltuva brazzeiini on kiinnostava makeuttaja, kuten myös ylipainon kanssa kipuileville kuluttajille. 

Lue myös: Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan diplomi-insinöörin tutkinto-ohjelman perustaminen Oulun yliopistoon Pohjois-Suomen vuoden rakennusteko