Tutkimus: Kaupunkien verkkopalveluja vaivaa esteellisyys

18.05.2016 08:35 - Jussi Häkkilä

Näkövammaisten liiton omistama verkkosivujen esteettömyystestauksiin erikoistunut Annanpura Oy on testannut 14:n kaupungin verkkosivustojen esteettömyyttä ja helppokäyttöisyyttä. Yksikään kaupungeista ei yltänyt erinomaiseen tai hyvään yleisarvosanaan, ja kolme sivustoa sai matalimman yleisarvion. Pohjois-Suomesta mukana tutkimuksessa olivat Oulu, Kajaani ja Rovaniemi. Oulu ja Kajaani saivat arvosanan keskinkertainen ja Rovaniemi arvosanan heikko.

Näkövammaisten liiton omistama verkkosivujen esteettömyystestauksiin erikoistunut Annanpura Oy on testannut 14:n kaupungin verkkosivustojen esteettömyyttä ja helppokäyttöisyyttä. Jokaisen sivuston kohdalla havaittiin merkittäviä esteettömyyteen liittyviä ongelmia. Yksikään kaupungeista ei yltänyt erinomaiseen tai hyvään yleisarvosanaan, ja kolme sivustoa sai matalimman yleisarvion. Kaikilla tutkituilla sivustoilla toimiminen on erittäin hankalaa, jopa mahdotonta mm. näkövammaisille, kognitiivisista ongelmista kärsiville ja ikääntyneille.
Pohjois-Suomesta mukana tutkimuksessa olivat Oulu, Kajaani ja Rovaniemi. Oulu ja Kajaani saivat arvosanan keskinkertainen ja Rovaniemi arvosanan heikko.
Tyypillisimpiä ongelmia olivat navigointiin käytettävien valikoiden esteellinen toteutus sekä informaation liian suuri määrä yksittäisellä sivulla, erityisesti etusivulla. Kohta voimaan astuva EU:n julkisen sektorin verkkopalvelujen saavutettavuusdirektiivi tulee koskemaan mm. kuntien verkkosivustoja. Tutkimuksen perusteella kaikilla kaupungeilla on runsaasti kehitettävää direktiivin vaatimusten täyttämiseksi.

Kilpailut

Uusimmat