Uusimmat
Suosituimmat

Käsivarressa retkeily ei ole aloittelijoiden puuhaa 

10.03.2023 12:26 - Paavo Törmi

Metsähallituksen Luontopalvelut muistuttaa, että Käsivarren erämaa-alueella on alkutalven aikana ollut hyvin haastavat olosuhteet retkeilyyn. Alueelta on jouduttu hakemaan alkuvuodesta pois useita retkeilijöitä, jotka eivät ole selvinneet maastosta pois omin voimin.   Tiia Lepistöä Metsähallituksen Luontopalveluista haastatteli Paavo Törmi

Näin valmistaudut vaellukseen haastavissa olosuhteissa   

-  Opettele olosuhteiden mukaiset talviretkeilytaidot ennenvaellusta tai lähdet matkaan osaavassa vaelluskumppanin seurassa.

-  Yksin avotunturiin lähtö on aina isompi riski kuin isommassajoukossa vaeltaminen.

- Varaa riittävästi lämmintä ja tuulenpitävää vaatetusta, myöstaukoja ja avun odottamista varten.  

-  Pukeudu kerroksittain, alle hengittävä kerrasto ja väliinvaatetta olosuhteiden ja kuormituksen mukaan, niin että hikoilu onmahdollisimman vähäistä. Varaa kuivia vaihtovaatteita. Kuivaa aina kastuneetvarusteesi heti tuvalle saapuessasi.

-  Opettele suunnistamaan kartan ja kompassin avulla. Huomioi,että suunnistaminen on talvella vaikeampaa, sillä maastonmuotoja on vaikeahavaita. Paperisen kartan ja kompassin lisäksi varaa mukaan GPS-navigointilaitesekä varaparistoja.   

-  Älypuhelimien akunkesto pakkaslukemilla on heikko. Satelliittipuhelin tai hätälähetin on myös hyvä olla mukana, kun liikut alueella, jossa kuuluvuutta ei ole.    

-  Paras matkapuhelimen kuuluvuus on yleensä korkeilla tuntureilla. Alueella voi toimia myös Norjan matkapuhelinoperaattorin verkko, jonka kautta voit hälyttää tarvittaessa apua.  

-  Varustaudu pahimman varalle, älä yliarvioi omaa kuntoasi taitaitojasi:  

-  selvitä aina olosuhteet ennen retkeä mm. lukemalla sääennuste  

-  harjoittele selviytymään hengissä omin voimin kovassa säässä, aluksi turvallisissa olosuhteissa   

-  tunne varusteesi  

-  opettele liikkumaan avotunturissa ensin opastetuilla retkillä ja vasta sitten omatoimisesti.

Ota aina mukaan   

-  ensiaputarvikkeet sekä avaruuspeite  

-  talviretkellä lapio mahdollistaa hätätilanteessa kaivautumisen suojaan, lumen alle  

-  tarpeeksi ruokaa ja juomaa, myös lämmintä juomaa ja omakeitin.

-  Autiotuvissa voi olla täyttä. Varaa mukaan myös oma majoite,esimerkiksi teltta ja harjoittele sen pystytystä ennakkoon.

-  Jos aiot yöpyä retkelläsi, varusteet eivät usein mahdu pelkkään rinkkaan. Siksi ahkio ja päiväreppu ovat talvella hyvä vaihtoehto.   

- Käsivarressa varusteet saavat olla lähes vuoden läpi neljän vuodenajan varusteita. Ota mukaan talvimakuupussi ja talvimakuualusta. Kaksi makuupussia päällekkäin voi myös olla hyvä yhdistelmä.