Uusimmat
Suosituimmat

Ravustus alkamassa

18.07.2017 14:52 - Jussi Häkkilä

Ravustuskausi alkaa tämän viikon perjantaina kello 12. Kesän rapusaaliin odotetaan olevan hyvä. Rapubiologi Japo Jussilaa Raputietokeskuksesta haastattelee Jussi Häkkilä.

Ravustuskausi alkaa tämän viikon perjantaina kello 12. Kesän rapusaaliin odotetaan olevan hyvä, sillä viime kaudelta vesiin jäi tavanomaista runsaammin pyyntikokoisia sekä tänä kesänä saaliskokoon kasvavia rapuja. Parhaat saaliit saadaan kuitenkin viileän alkukesän vuoksi tavanomaista myöhemmin.
Luonnonvarakeskuksen koeravustuksissa todettiin täplärapujen mädinkehityksen olevan pari viikkoa jäljessä. Luonnonvarakeskuksen, Itä-Suomen yliopiston ja Kalatalouden Keskusliiton rapuasiantuntijat arvioivat, että parhaat rapusaaliit saadaan tänä kesänä noin kaksi viikkoa tavanomaista myöhemmin. Naaraita saadaan runsaasti vasta elokuun puolella niiden vaihdettua kuorensa. Naaraat vaihtavat kuorensa kunhan poikaset ovat ensin kuoriutuneet ja lähteneet pyrstön alta. Suurissa, hitaasti lämmenneissä järvissä myös koiraat voivat olla heikosti pyydettävissä kauden alkaessa. Jokiravunpoikasten kuoriutuminen voi ajoittua jopa pari-kolme viikkoa myöhemmäksi kuin täpläravun poikasten, joten jokirapujen paras pyyntikausi alkanee hieman myöhemmin kuin täplärapujen vastaava.

Rapuruton kanssa on oltava erityisen tarkkana

Vesistöstä toiseen liikkuvan on huolehdittava kalastus- ja ravustusvälineiden huolellisesta desinfioinnista. Lisäksi on muistettava, että rapuja saa säilyttää sumpuissa tai muissa vastaavissa laitteissa vain siinä vesistön osassa, josta ne on pyydetty. Rapurutto on tuhoisa jokirapukannoille ja haitallinen tai tuhoisa täplärapukannoille.

Uusimmat
Suosituimmat