Uusimmat
Suosituimmat

Verenluovutus pelastaa

13.04.2017 15:45 - Jussi Häkkilä

Alue-esimies Mervi Näyhää SPR:n Veripalvelun Oulun toimistosta haastattelee Jussi Häkkilä.

Juhlapyhien tienoilla verenluovutuksen tärkeys korostuu. Verta ja siitä tehtäviä valmisteita tarvitaan jatkuvasti ja jotta niitä riittäisi, verenluovuttajia tarvitaan tasaisesti, yli 800 päivässä. Esimerkiksi syöpäsairaille elintärkeät verihiutaleet säilyvät vain viisi päivää luovutuksesta. Verivalmisteita annetaan lisäksi mm. leikkauspotilaille, onnettomuuksien uhreille sekä keskosvauvoille.
Verta voi luovuttaa tavallisesti vain arkipäivisin. Pitkien pääsiäispyhien vuoksi osa veripalvelutoimistoista on kuitenkin avoinna pääsiäismaanantaina. Lisäksi verenluovutustilaisuuksia järjestetään tulevana maanantaina mm. Rovaniemellä ja Kokkolassa.

TIEDOTE 11.4.2017 Alueellanne järjestetään verenluovutustilaisuus viikolla 16 (17.–21.4.). Lista tilaisuuksista löytyy tämän tiedotteen lopusta, Veripalvelun ajankohtaisaiheen jälkeen. Meddelanden på svenska: www.blodtjänst.fi.
Verenluovuttajia tarvitaan myös pääsiäisenä
 joten verenluovutukset pääsiäisen ympärillä turvaavat potilaiden hoidon pyhinä ja niiden jälkeen. Verta voi luovuttaa poikkeuksellisesti myös toisena pääsiäispäivänä, maanantaina 17.4.
Luovutetusta verestä erotetaan punasolut, verihiutaleet ja plasma. Potilaat saavat vain sitä veren osaa, jota he tarvitsevat hoitoonsa. Verihiutaleet säilyvät käyttökelpoisina viisi päivää, punasolut viisi viikkoa ja plasma useamman vuoden. Verihiutaleiden lyhyen käyttöajan vuoksi
 Myös muut päivät ennen ja jälkeen pääsiäisen ovat erittäin tärkeitä verenluovutuspäiviä, jotta veritilanne pysyy hyvänä.
Verenluovutus pääsiäisen aikaan:

Uusimmat
Suosituimmat