Kuva: Shutterstock

Moporatsiassa Jokilaaksojen aluella puolet mopoista viritettyjä - Poliisi korostaa vanhempien vastuuta

09.09.2020 13:36 - Marja Ollakka

Oulun poliisilaitoksen liikenneryhmä teki mopoliikenteen valvontaa kahden päivän ajan Jokilaaksojen alueella 7. - 8.9.2020. Mopoja valvottiin Ylivieskassa, Kalajoella, Sievissä, Alavieskassa, Haapavedellä ja Nivalassa.

Valvonnan aikana tarkastettiin 20 mopoa. Tarkastetuista mopoista kymmenen oli viritetty siten, että niiden kuljettamiseen olisi vaadittu kevytmoottoripyörän ajo-oikeus. Näiden kymmenen ajoneuvon kuljettajat määrättiin ajokieltoon ja ajoneuvoluokan muutoksesta seuraa myös korotettu ajoneuvovero ja vakuutusmaksu. Kaksitoista mopoa määrättiin katsastukseen. Vain kuusi mopoa oli siinä kunnossa, ettei maksullista seuraamusta tarvinnut kirjoittaa.

Valvontaryhmä kohtasi huolestuttavinta liikennekäyttäytymistä Nivalassa, jossa moottoripyöräpoliisi yritti pysäyttää tarkastusta varten kilvettömän mopon. Mopoilija ei noudattanut poliisin antamaa pysäytysmerkkiä, vaan lähti pakenemaan. Moottoripyöräpoliisi seurasi pakenevaa mopoa Nivalassa taajama-alueella. Vaarallinen ajaminen päättyi mopoilijan kaatumiseen risteysalueella. Pakomatkan päätteeksi kuljettaja kävi kiinniottoa suorittaneen poliisimiehen kimppuun. Nimikkeinä tapahtuneen tutkinnassa on törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, virkamiehen väkivaltainen vastustaminen ja kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta.

Valvonnan aikana puututtiin myös useisiin autoilijoiden ylinopeuksiin ja tavattiin etsintäkuulutettu henkilö.

Oulun poliisilaitos haluaa korostaa, että vanhemmilla on suuri vastuu lapsensa alla olevan kulkupelin kunnosta. Mopon nopeuden kasvaessa nuoren kyky reagoida vaihtuviin liikenneolosuhteisiin heikkenee ja onnettomuustilanteissa vakavasti loukkaantumisen riski lisääntyy. Myös nuorten on hyvä tiedostaa virittämisen riskit, vähättelemättä niitä.

Rakenteellinen nopeus on määritelty Suomen lainsäädännössä 45 km/h. Mopon rakennetta ja tekniikkaa ei ole suunniteltu määriteltyä rakenteellista nopeutta suuremmaksi.

Lue myös: Karsikon eritasoliittymän rakentaminen alkaa Simossa

Kilpailut

Uusimmat