Paula Heinonen järkyttyi - 'Tämä ruoka-aine voi vaarantaa terveytesi'

27.08.2012 19:24 - Antti Granlund

Terveyden tukipilareissa keskusteltiin sunnuntaina ihmiselle haitallisista ruoka-aineista. Asiantuntija Paula Heinonen kertoi olevansa järkyttynyt saamastaan kuuntelijakysymyksestä.

Kysymys koski sellaisia vauvoille tarjottavia ruokia, jotka sisältävät lisättyä gluteiinia.

Kysymys: Ihmettelen, kun vauvoille tarkoitettuihin puuroihin ja muihin sellaisiin on lisätty gluteiinia. Onko siitä haittaa vai hyötyä? Ja ihan itseänikin varten, kannattaako sitä syödä?

Paula Heinonen vastaa: Tämä on nyt ihan uusi asia minullekin. Oikeasti, olen hyvin järkyttynyt, siis lisättyä gluteiinia vauvojen ruoissa? Ehdottomasti jätetään kaikki sellaiset ruoat pois.

Näin kertauksena, gluteiini on vehnässä, ohrassa ja rukiissa oleva valkuaisaine, ja keliakiassa tämä proteiini on juuri se, joka aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja sitä kautta vaurioita suolinukassa. Hoitamattomana se voi aiheuttaa lukuisia ongelmia ympäri kehoa.

Sitä käytetään, koska se helpottaa leipomista, muodostaa hyvän sitkon ja sitä käyttäen tulee suurempi leipä.

Varsinkin vauvoilla lisätty gluteiini on vaarallista, sillä vauvan suolisto ei ole vielä kehittynyt tarpeeksi, ja jos sitä rasitetaan tällä tavoin, saatamme aiheuttaa hänelle suolistosairauksien lisäksi allergiaa, immuniteetin laskua, ihottumia, hermostollisia vaivoja. Jopa erilaisia autoimmuunisairauksia.

Ja vielä kerran, en suosittele tuotteita, johon on lisätty gluteiinia missään muodossa. Jos näet tällaisen tuoteen kaupassa, laita sen päälle lappu jossa lukee: "Älkää ostako, tämä tuote voi vaarantaa terveytesi!"

Terveyden Tukipilarit on Paula Heinosen ja Juha Vuorisen luotsaama terveysohjelma, joka kuullaan Iskelmässä sunnuntaisin ja torstaisin. Ohjelmassa asiantuntijana toimii tekniikan lisensiaatti, kouluttaja Paula Heinonen ja haastattelijana kirjailija Juha Vuorinen.

Kilpailut

Uusimmat