Näissä kalalajeissa on eniten D-vitamiinia - katso lista!

29.10.2012 07:43 - Antti Granlund

Viime viikolla käyty D-vitamiinikeskustelu on saanut ihmiset miettimään myös luonnollisia vaihtoehtoja vitamiinin saamiseen. Kala on erinomainen D-vitamiinin lähde, mutta ei ole sama, mitä kalalajia suuhunsa pistelee.

Itä-Suomen yliopiston tutkimus paljasti viime viikolla, että iso osa markkinoilla olevista D-vitamiinivalmisteista ei sisällä sitä määrää D-vitamiinia, mitä tuoteseloste lupaa ja joissain vitamiinivalmisteissa ei ole vitamiinia lainkaan.

Kalasta sen sijaan D-vitamiinia saa. Lähes kaikki kalat rasvapitoisuudesta riippumatta sisältävät runsaasti D-vitamiinia. Käytännössä jo yhdestä kala-ateriasta saa suositeltavan päivittäisen D-vitamiiniannoksen.

Erityisen runsaasti D-vitamiinia sisältävät kuha, siika ja silakka. Seuraavaksi tulevat lahna ja muikku. Kalan sisältämä D-vitamiini on hyvin imeytyvää D3-muotoa.

D-vitamiinilla on monta tehtävää
- D-vitamiini edistää luuston normaalia kasvua ja kehitystä. Sen puute aiheuttaa luustosairauksia kuten osteoporoosia.
- D-vitamiinin on osoitettu suojaavan myös aikuisen luustoa, joka uudistuu läpi elämän.
- Hyvä D-vitamiinitila on yhteydessä elimistön hyvään puolustuskykyyn, hyvään lihasvoimaan ja fyysiseen suorituskykyyn.
- Hyvä D-vitamiinitila saattaa ehkäistä sydän- ja verisuonitautien syntyä.
- D-vitamiini riittävällä saannilla arvellaan olevan myös useita muita terveysvaikutuksia.

 

Kilpailut

Uusimmat