Hirvestyskausi alkaa – jo yksi laukaus voi heikentää kuuloa

22.09.2016 07:30 - Tommi Hedberg

Hirvenmetsästys alkaa tulevana lauantaina 24.9., jolloin on aika kääntää katseet korviin. Kuulotekniikka Oy muistuttaa, että metsästys ilman kuulosuojaimia voi vaurioittaa kuuloa pysyvästi. Nykyaikaisilla aktiivikuulosuojaimilla kuulet jopa lehtien havinan, ja suojaat samalla kuuloasi ampumisen aiheuttamilta kuulovaurioilta.

Kuulotekniikka Oy:n ja Suomen Metsästäjäliiton tekemän kyselytutkimuksen mukaan 79 prosenttia metsästäjistä ei käytä minkäänlaista kuulosuojausta metsästyksen aikana, ja kuulo-ongelmat ovatkin yleisiä metsästäjien keskuudessa. Yli puolet kyselyn vastaajista oli huomannut kuulossaan heikkenemistä metsästyksen myötä. Tutkimukseen osallistui 1616 metsästäjää.

– Jo yksi laukaus voi vaikuttaa kuuloon merkittävästi, joten asialla ei ole leikkimistä. Oikeanlaisella kuulon suojaamisella vältyttäisiin helposti tinnitukselta ja kuulon heikkenemiseltä, toteaa Kuulotekniikka Oy:n toimitusjohtaja Juha Hakala.

Helpompaa kuin piilolinssien käyttäminen
Nykyaikaiset aktiivikuulosuojaimet vaimentavat metsästäessä laukausten äänet ja vahvistavat samalla luonnon ääniä ja puheääniä. Näin tärkeät äänet eivät jää kuulematta. Hiljaisten äänien ja puheäänien vahvistuksen tasoa voidaan säätää mieltymysten ja tilanteen mukaan.

– Jos kuulosi on normaali, aktiivikuulosuojaimet tekevät kuulostasi normaalia paremman. Aktiivikuulosuojaimen avulla olkapäälläsi olevan aseen laukausääni vaimenee, mutta samalla kuulet, kuinka lehdet havisevat ja sorsa lähtee lentoon kaislikosta, Hakala kuvailee.

Aktiivikuulosuojaimet valmistetaan yksilöllisesti käyttäjän korvien muodon mukaan, jolloin niitä on myös miellyttävää käyttää pidempiä aikoja. Ne hankitaan aina molempiin korviin, jotta suuntaavuus ei kärsi.

– Aktiivikuulosuojaimen asettaminen korvaan on helpompaa kuin piilolinssien laittaminen silmään, Hakala lupaa.

Kuppisuojaimet tarttuvat risukkoon ja hiostavat
Kun kuuloa suojataan metsästäessä perinteisillä kuppikuulosuojaimilla tai kertakäyttöisillä melutulpilla, äänet vaimenevat liikaa. Ne myös tarttuvat helposti risukkoon ja hiostavat.

– Jos kuppikuulosuojaimet laskee välillä kaulalle, niitä ei usein ehdi nostaa takaisin korville toisten jo ampuessa. Haulikon potkaistessa myös kuppi voi saada melkoisen tällin. Nykyaikaiset aktiivikuulosuojaimet sen sijaan eivät ole millään tavalla tiellä tähdättäessä, ja niitä ei ole tarvetta ottaa pois korvista kesken metsästyksen. Induktiosilmukan avulla onnistuu myös kännykkä- ja radioyhteys muiden metsästäjien kanssa, Hakala kertoo.

Aktiivikuulosuojaimia voi käyttää myös esimerkiksi rakennustyömailla, rata-ammunnassa ja muissa kuuntelutilanteissa, joissa saattaa esiintyä voimakasta melua.

– Aktiivikuulosuojaimet kestävät useiden vuosien käyttöä, kunhan ne pysyvät tallessa. Saaliin määrän ja laadun paranemista emme voi luvata, mutta kuulovaurioiden ehkäisyn kylläkin, Hakala hymyilee.

Näin huollat aktiivikuulosuojaimen
- Puhdista aktiivikuulosuojain kostealla liinalla korvasta pois otettaessa. Älä upota sitä veteen äläkä pese juoksevan veden alla.
- Poista suojaimesta paristot metsästyskauden päättyessä, jotta paristot eivät purkaudu.

Lisätietoja kuulosuojaimista: http://www.kuulotekniikka.com/?sivu=tuotteet&sub=secureear

Kilpailut

Uusimmat