Uusimmat
Suosituimmat

Jätteiden lajittelu kannattaa

10.12.2018 10:45 - Jussi Häkkilä

Erityisasiantuntija Mari Juntusta Kiertokaari Oy:stä haastattelee Jussi Häkkilä.

Neljän pohjoisen Suomen jäteyhtiön yhteinen Solekko lajitella -kampanja on tehnyt toisen jätteen lajittelututkimuksensa, jossa selvitettiin alueen asukkaiden lajittelutottumuksia. Kampanjassa keskitytään biojätteen, metallin ja lasin kierrättämisen tehostamiseen, joten erityisesti näiden määrä polttokelpoisen jätteen seassa oli lajittelututkimuksessa tarkastelun kohteena.
 
Tutkimuksen mukaan polttoon menevän jätteen seassa on yhä sellaista materiaalia, jonka käsittelylle on olemassa parempia ja ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja. Tutkimusnäytteet sisälsivät biojätettä 33,9 prosenttia, metallia 2,4 ja lasia 1,1 prosenttia. Valtakunnallisesti verrattuna biojätteen ja metallin määrä on samaa luokkaa kuin muissa samanlaisissa tutkimuksissa.

Solekko lajitella -kampanjassa ovat mukana Kiertokaari Oy, Lapin Jätehuoltokuntayhtymä, Napapiirin Residuum Oy ja Perämeren Jätehuolto Oy. Kampanjan tarkoitus on haastaa asukkaat jätteiden lajitteluun siellä missä jätettä syntyy eli kodeissa.
 
Lajittelu kannattaa, sillä ekopisteille vietynä esimerkiksi lasi- ja metallijätteet saataisiin kierrätettyä uusiksi lasipakkauksiksi ja metalliesineiksi. Biojäte voitaisiin käyttää hyödyksi sekä biokaasuna että multana. Vain lajittelemalla biojätteestä saadaan talteen uusiutuvaa energiaa sekä pystytään palauttamaan takaisin luonnon kiertokulkuun kasveille tärkeät ravinteet. Jätteiden kierrättäminen myös edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä ja vaikuttaa siten esimerkiksi ilmastonmuutokseen.

Lue myös: Oulun Energia suunnittelee jätteen lajittelu- sekä biojätteen ja kuonankäsittelylaitoksen rakentamista Ouluun

Uusimmat
Suosituimmat