Kuva: Shutterstock

Suomen päärataryhmä esittää eurooppalaisen ydinverkon solmupisteiksi Tamperetta, Oulua ja Seinäjokea

22.10.2020 15:54 - Marja Ollakka

Suomen päärataryhmä esittää eurooppalaisen ydinverkon solmupisteiksi Tamperetta, Oulua ja Seinäjokea.

Suomen päärataryhmä esittää maan hallitukselle ja valtakunnallisen 12-vuotisen liikennejärjestelmäsuunnitelman tekijöille kolme päärataan panostamisen perustetta. Päärataryhmän esitykset on tarkoitettu liikenne12:n valmisteluun, valtion ensi vuoden ja tulevien vuosien talousarvioihin ja lisätalousarvioihin sekä EU:n elpymisrahoituksen kansalliseen esitykseen.

Päärataryhmä kiirehtii Suomea täyttämään Verkkojen Eurooppa -ohjelman ydinverkon laatukriteerit sekä esittää vaikuttamista ohjelman uudistukseen.  Suomi on sitoutunut vuoteen 2030 mennessä täyttämään ydinverkon kriteerit. Nykyisillä päätöksillä Suomi ei tule täyttämään pääradalla riittävän raidekapasiteetin vaatimusta. 

Uudistuksessa Suomen tulee esittää ydinverkon solmupisteiksi Tamperetta, Oulua ja Seinäjokea. Nykyisin Helsinki on ainoa Suomen pääradan ydinverkon solmupiste. Kattavalle verkolle tulee esittää raideyhteyttä Seinäjoki-Vaasa-Vaasan satama, josta on laivayhteys Ruotsiin.

Päärataryhmän mielestä Suomen liikennepolitiikassa ei tällä hetkellä tunnisteta riittävästi läntisen Suomen merkitystä ja tarpeita. Läntinen Suomi Helsingistä Tornioon tuottaa 68 prosenttia Suomen viennin arvosta. Tämän tulee näkyä myös Suomen esittämissä kestävän liikenteen investointikohteissa. 

Päärataryhmä esittää liikenneinvestointien rahoituspohjan laajentamista. Laajentamisessa tulee mahdollistaa EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen käyttäminen pääradan investointeihin. 12-vuotiseen valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan tulee esittää nykyistä suurempi kehittämisrahoitus.  

Lue myös: Neles toimittaa venttiiliratkaisut Kemin uudelle biotuotetehtaalle

Kilpailut

Uusimmat