Kuva: Oulun yliopisto Juha Sarkkinen

Aivoverenkiertohäiriöiden varhaiseen tunnistamiseen etsitään tehokkaampia keinoja

28.06.2021 08:57 - Jussi Häkkilä

Aivoverenkiertohäiriöiden varhaiseen tunnistamiseen etsitään entistä tehokkaampia ratkaisuja teknologian keinoin.

Aivoverenkiertohäiriöiden varhaiseen tunnistamiseen etsitään entistä tehokkaampia ratkaisuja teknologian keinoin. Oulun yliopiston vetämässä kansallisessa StrokeData-hankkeessa haetaan vastauksia, millaisilla uusilla, erilaista tietoa hyödyntävillä menetelmillä voidaan nopeuttaa diagnostiikkaa sekä parantaa hoitoa ja kuntoutusta.
Kehitettävät menetelmät hyödyntävät mm. puettavia sensoreita, silmänpohjakuvaa, videokuvaa, puhetta ja aivosähkökäyrää.
Tutkittavien potilaiden haku alkaa kesän tai alkusyksyn aikana. Potilaita ja verrokkiryhmiä rekrytoidaan Oulun ja Kuopion yliopistollisista sairaaloista sähköpostikutsujen ja mainosten avulla.
Joka kuudes suomalainen saa aivoverenkiertohäiriön elämänsä aikana ja näistä potilaista puolet saa pysyvän haitan. Aivoverenkiertohäiriöt ovat Suomessa kolmanneksi yleisin kuolinsyy, niihin menehtyy noin 4 500 henkilöä vuosittain.
Business Finlandilta 5,7:n miljoonan euron rahoituksen saaneessa StrokeData-hankkeessa ovat mukana Oulun yliopiston lisäksi VTT, Bittium, Innokas Medical, Oulun yliopistollinen sairaala, Itä-Suomen yliopisto, Everon, Vetrea, Predicell, Haltian, Optomed, Kansallinen neurokeskus ja Kuopion yliopistollinen sairaala.

Lue myös: Tutkimus: Aivojen puhdistusjärjestelmää ylläpitävät pulsaatiot täysin poikkeavia Alzheimer-potilailla

Kilpailut

Uusimmat