Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kehottaa varautumaan tavanomaista suurempiin tulviin Iijoen ja Kuivajoen vesistöalueilla

07.05.2020 12:37 - Jussi Häkkilä

Johtavaa vesitalousasiantuntija Timo Karjalaista Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta haastattelee Jussi Häkkilä.

Oulun pohjoispuolisilla vesistöalueilla lunta on huomattavasti keskimääräistä enemmän. Suuren lumimäärän vuoksi tulva Ii- ja Kuivajoella tulee olemaan Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen mukaan todennäköisesti keskimääräistä suurempi ja pari viikkoa tavallista myöhemmin. Iijoella lumen sulaminen on vasta alussa ja tulvahuippu ajoittuu ennusteen mukaan kuun loppuun. Ii- ja Kuivajoella on mahdollisuus ennätystulvaan, mikäli sää lämpenee nopeasti ja tulee runsaita sateita.  Tulvavaara koskee myös kyseisten jokien sivujokia ja muita vesistöjä, esimerkiksi Oijärveä. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kehottaakin riskialueilla varautumaan tavanomaista suurempiin tulviin mm. varautumalla omatoimiseen kiinteistöjen suojaamiseen ja poistamalla tulvavaara-alueilta irtotavarat.
Kiiminkijoella tulvahuippu saavutettaneen kuun puoliväliin mennessä, ja se on suuruudeltaan keskimääräinen. Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumet ovat enimmäkseen sulaneet. Kala-, Pyhä-, Siika-, Patti- ja Temmesjoella tulva jää keskimääräistä selvästi pienemmäksi.
Pohjois-Pohjanmaalla jokijäät ovat tavallista heikompia. Jääpatoja ennustetaan muodostuvan keskimääräistä vähemmän. Kiiminkijoen eteläpuolisista joista jäät ovat enimmäkseen jo lähteneet.

Lue myös: Sään viileneminen siirtää Ii- ja Kuivajokien tulvaa ensi kuun lopulle

Kilpailut

Uusimmat