Kuva: Shutterstock

Eija Tanskanen Sodankylän geofysiikan observatorion johtajaksi

13.09.2019 11:42 - Paavo Törmi

Oulun yliopistoon kuuluvan Sodankylän geofysiikan observatorion johtajaksi on valittu avaruusfysiikan professori, FT Eija Tanskanen. Tehtävään oli 10 hakijaa. Eija Tanskasella on monipuolinen ja kattava kokemus yksikön toiminnan keskeisiltä sekä niihin läheisesti liittyviltä aloilta. Tanskasen tämän hetken tutkimusaiheisiin kuuluvat magneettisen ympäristön häiriöt ja niiden syntymekanismit mukaan lukien revontulialimyrskyt ja Aurinko–Maa-vuorovaikutus.

Sodankylän geofysiikan observatorio tuottaa ainutlaatuisia mittauksia, joita hyödynnetään luonnon ja elinympäristömme muutosten seurannassa laajassa kansainvälisessä yhteistyössä.

”Observatoriot ovat havaintotoiminnan kulmakiviä tuottamiensa laadukkaiden pitkäaikaisten mittausten vuoksi ja täten eturintaman tutkimuksen edellytys”, Tanskanen toteaa.

Eija Tanskanen on toiminut aiemmin urallaan erilaisissa tutkimus-, opetus- ja johtotehtävissä sekä kotimaassa että ulkomailla. NASAn Goddard-avaruustutkimuskeskuksessa hän pääsi läheltä seuraamaan kansainvälisten avaruushankkeiden johtamista ja osallistui uusien hankkeiden ideointiin. Bergenin yliopistossa Tanskasen tehtäviin kuului geomagneettisten häiriöiden ja niiden vaikutusten tutkimus sekä uusien analyysi- ja mittausmenetelmien kehitystyö. Kotimaassa Tanskanen on työskennellyt Ilmatieteen laitoksella, Helsingin yliopistossa sekä liikenne- ja viestintäministeriössä. Ministeriössä avaruusalan neuvottelevana virkamiehenä Tanskasen tehtäväalueeseen kuului avaruusalan toimintojen kartoitus Suomessa sekä avoimen datapolitiikan pelisääntöjen laatiminen.

Eija Tanskanen siirtyy tehtävään Aalto-yliopiston vierailevan professorin tehtävästä. Tanskanen aloittaa observatorion johtajana 7.10.2019. 

Kilpailut

Uusimmat