Kuva: Metsä Group

Metsä Fibren Kemin biotuotetehtaan YVA-prosessi etenee

18.07.2019 08:29 - Jussi Häkkilä

Lapin ELY-keskus on antanut lausuntonsa Metsä Fibren Kemiin suunnitteleman biotuotetehtaan ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta.

Lapin ELY-keskus on antanut lausuntonsa Metsä Fibren Kemiin suunnitteleman biotuotetehtaan ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. ELY-keskus toteaa lausunnossa, että ohjelmassa on käsitelty riittävällä tarkkuudella ne asiat, jotka ohjelmassa tulee esittää. Se myös täyttää YVA-laissa ja -asetuksessa esitetyt vaatimukset. Lausunnossa todetaan myös, että ohjelma antaa hyvän pohjan biotuotetehtaan ympäristövaikutusten arvioinnille ja arviointiselostuksen laatimiselle.
YVA-prosessi jatkuu ja seurantaryhmä kokoontuu seuraavan kerran elokuussa kommentoimaan tehtyä työtä. YVA tulee olemaan valmis syyskuussa, jonka jälkeen järjestetään yleisötilaisuus. Tämän jälkeen Lapin ELY-keskus antaa arvioinnista perustellun päätelmän, jonka aluehallintovirasto huomioi ympäristölupaa myöntäessään.
Metsä Fibren suunnittelema, noin 1,5 miljardia euroa maksava biotuotetehdas olisi toteutuessaan metsäteollisuuden historian suurin investointi Suomessa. Puuta jalostava laitos tuottaisi biotuotteita ja sen sellukapasiteetti olisi 1,5 miljoonaa tonnia vuodessa. Tehdas toimisi täysin ilman fossiilisia polttoaineita. Puunkäyttö olisi 7,6 miljoonaa kuutiota vuodessa. Tehdas rakennettaisiin Kemin nykyiselle tehdasalueelle ja se korvaisi alueella tällä hetkellä toimivan sellutehtaan. Tehdas työllistäisi noin 2 500 henkilöä. Lopullinen investointipäätös tehtaan rakentamisesta tehdään aikaisintaan ensi vuoden kesällä, jolloin biotuotetehdas voisi käynnistyä 2020-luvun alkupuoliskolla.

Lue myös: Metsä Group suunnittelee Kemiin uutta biotuotetehdasta

Kilpailut

Uusimmat