Ammattitaitoiselle työvoimalle on kysyntää Pohjois-Pohjanmaalla

20.09.2018 11:20 - Kati Jurkko

Rakennusalan avustaviin tehtäviin on vaikea saada työntekijöitä

Pohjois-Pohjanmaalla työntekijöiden kysyntä arvioidaan jatkuvan vilkkaana eri ammattiryhmissä tulevan puolen vuoden aikana. Työvoiman kysyntä kohdentuu erityisesti hitsaajiin, hotelli- ja ravintola-alan osaajiin, ohjelmisto- ja sovelluskehittäjiin, sairaanhoitajiin, lääkäreihin sekä siivous- ja puhtaanapidon ammattilaisiin.

Myös rakennusalan osaajien kysyntä arvioidaan kasvavan edelleen. Rakennusalan avustaviin tehtäviin ollut haastetta rekrytoida työntekijöitä kuluvan vuoden aikana, ja tilanteen arvioidaan jatkuvan haastavana.

Työvoiman ylitarjontaa on eniten tehtävissä, joihin digitalisaatio on vaikuttanut voimakkaasti. Näitä ovat muun muassa puutuoteteollisuuteen ja toimistotyöhön liittyvät ammatit.

Seutukunnissa osaajapula ilmenee monilla toimialoilla

Pohjois-Pohjanmaan eteläisen alueen seutukunnissa osaajapulaa ilmenee edelleen metallialalla. Tarvetta on esimerkiksi ohutlevysepille ja särmääjille. Myös betonirakentamisen ja raudoittajan, teollisuuden työnjohdollisiin tehtäviin, joihinkin sosiaali- ja terveysalan, ICT-alan sekä vartijan tehtäviin arvioidaan kysynnän pysyvän vahvana. Raahen suunnalla kysyntää on myös rakentamisen ja siivouksen työnjohdollisiin tehtäviin.

Koillismaalla puolestaan työvoimatarpeet kohdistuvat majoitus- ja ravitsemisalan sekä kuljetusalan osaajiin. Lisäksi arvioidaan kysyntää tulevan puutavara- ja sahaprosessien hoitamisen osaajista.

Ammattibarometri kertoo Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimiston näkemyksen keskeisten ammattien kehitysnäkymistä lähitulevaisuudessa. Ammattibarometrissa arvioidaan ammattien kehitysnäkymiä, työvoiman saatavuusnäkymiä sekä alueellista tilannetta seuraavan puolen vuoden aikana. Listaamalla ammattien tulevaisuuden kysyntää voidaan parantaa avoimien työpaikkojen ja työnhakijoiden kohtaamista.

Kilpailut

Uusimmat