Oulun Tilakeskuksen rakennukset keskiverrossa kunnossa

11.06.2018 13:02 - Marja Ollakka

Liikelaitos Oulun Tilakeskuksen omistuksessa olevat kaupungin kiinteistöt ovat keskimäärin tyydyttävässä kunnossa. Toukokuussa valmistuneesta Trellumin raportista selviää, että rakennusten keskimääräinen kuntoluokka on 72 %. Hyvän kuntoluokituksen raja on 75 %.

Trellumin raportti on laskennallinen kiinteistöjen arvojen, korjausvelan ja perusparannustarpeen vertailu 14 eri kaupungissa, ja se tehdään vuosittain. Rakennusten kuntoluokkia verratessa Oulu sijoittuu kaupunkien kiinteistömassojen vertailussa keskiarvon tuntumaan (ka. 71,2 %). Korjausvelan määrässä (€/m²) Oululla on kuudenneksi vähiten korjausvelkaa. Taakse vertailussa jäävät muun muassa Tampere ja Jyväskylä.

Korjausvelka kuvaa, paljonko kiinteistöjen on korjauksiin olisi tarvinnut rahaa, jotta ne olisivat pysyneet tämän päivän käyttöä vastaavassa kunnossa.

Raportista selviää, että Oulun rakennusten korjausvelka on kasvanut vuoteen 2016 verrattuna viidellä miljoonalla eurolla ja se on nyt noin 116 miljoonaa euroa. Kun rakennuksen kuntoluokka alittaa 75 %, eli se laskee alle hyvän tason, rakennukselle alkaa kertyä laskennallista korjausvelkaa.

Rakennusten vuotuinen kuluminen on tällä hetkellä Oulussa noin 25 miljoonan euron luokkaa. Viime vuonna kiinteistöjä korjattiin 20 miljoonalla eurolla.

Uusimmat