Panttiparkit ilmestyivät Oulun katukuvaan

07.06.2018 12:17 - Marja Ollakka

Oulun keskustan alueella kokeillaan kesän ajan panttiparkkeja tyhjille juomapakkauksille. Panttiparkkien tavoitteena on saada pullot ja tölkit pois roska-astioista ja kadun varsilta sekä edistää kesäisen kaupungin siisteyttä. Kokeilun toteuttavat Oulun kaupunki ja juomapakkausten kierrätystä Suomessa hallinnoiva Palpa.

Panttiparkki on roska-astian kylkeen tai muuhun sopivaan paikkaan kiinnitettävä putkimainen teline. Kuka tahansa voi jättää tyhjän tölkin tai pullon telineeseen ohi kävellessään, ja vastaavasti kuka tahansa voi poimia panttiparkissa odottavat pakkaukset mukaansa. 

Panttiparkkeja on asennettu Oulun keskustan alueelle puistoihin ja katualueille. Panttiparkit muistuttavat kaupunkilaisille, että ympäristön puhtaanapito on yhteinen asia.

Panttiparkki on helppo käyttää sekä palauttajalle että pullon tai tölkin matkaansa nappaavalle. Telineessä on sivuun kääntyvä pohjakappale, jonka ansiosta lieriöön kertyneet pakkaukset saa helposti talteen. 

Pantillisten juomapakkausten palautusasteet ovat Suomessa maailman parhaat: yli yhdeksän kymmenestä ostetusta juomapakkauksesta palautuu takaisin kierrätykseen. Järjestelmä toimii, koska suomalaiset ovat tunnollisia pullojen ja tölkkien palauttajia. Kodeista pakkaukset palautuvat hyvin, mutta etenkin kesäisin pulloja ja tölkkejä jää ulos ja julkisiin tiloihin matkan varrelle.

Suomessa panttiparkkeja on käytössä myös Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä. Näissä kaupungeissa kokemukset ovat olleet erinomaisia. Maailmalla panttiparkkeja on käytössä muun muassa Ruotsissa monissa eri kaupungeissa sekä Saksassa. 

Uusimmat