Kuva: Shutterstock

Lapin lentoasemille kansainvälinen ilmastosertifikaatti

16.10.2019 14:45 - Joonas Hepola

Finavia on pitkäjänteisen työn tuloksena saavuttanut tänä vuonna hiilineutraaliuden kaikilla lentoasemillaan. Seuraavaksi yhtiö tähtää nollapäästöihin.

- Olemme tehneet paljon töitä sen eteen, että pystymme vähentämään oman toimintamme päästöjä ja että voimme kantaa kortemme kekoon lentoliikenteen päästöjen vähentämiseksi. Kaikki lentoasemamme ovat saavuttaneet hiilineutraaliuden tänä vuonna. Lapin lentoasemien hiilijalanjäljen pienentäminen on nyt todennettu myös lentoasemien kansainvälisellä ACA-sertifikaatilla (Airport Carbon Accreditation). Helsinki-Vantaa sertifioitiin jo vuonna 2017, kertoo Finavian vastuullisuudesta vastaava tekninen johtaja Henri Hansson.

Hansson sanoo, että Finavian ilmastotoimien ansiosta lentoasemien hiilidioksidipäästöt matkustajaa kohti ovat kymmenessä vuodessa laskeneet 68 prosenttia. Vuosien 2007 ja 2018 välillä hiilidioksidipäästöt matkustajaa kohti laskivat 2,2 kilosta 0,7 kiloon.

Verkostolentoasemilla Finavia käyttää lämmityksessä mahdollisuuksien mukaan uusiutuvia energialähteitä kuten pellettejä. Puolet lentokentistä lämpiää kotimaisella puupohjaisella biopolttoaineella.

Jäljelle jäävän osuuden, esimerkiksi liikematkoista aiheutuvat päästöt, Finavia on kompensoinut. Näin kokonaishiilitase saadaan painettua nollaan.

Tällä hetkellä kompensoitava osuus päästöistä on noin 45 prosenttia.

Kilpailut

Uusimmat