Kuva: Ari Kettukangas

Torniossa vedenkorkeuden nousu pysähtyi ja Kittilässä vedenpinta laskee

16.05.2018 15:29 - Marja Ollakka

Tornionjoella vedenpinnat ovat nyt kääntymässä laskuun, ja uutta nousua vedenkorkeuteen ei ole odotettavissa. Ounasjoen tulva on nyt huipussaan ja vedenkorkeus on kääntynyt tänään laskuun Kittilässä. Ennusteen mukaan sää jatkuu Lapissa vähäsateisena ja tulvatilanteen ennustetaan helpottavan. Tulvakeskus, Lapin ELY-keskus, Lapin pelastuslaitos ja kunnat seuraavat aktiivisesti tulvatilanteen kehittymistä.

Lapin Pelastuslaitos muistuttaa, että pitkään korkealla oleva vesi voi suodattua vähitellen suojarakenteiden läpi. Sen takia suojatuilla alueilla tulee seurata tilannetta ja poistaa vettä omatoimisesti tarvittaessa. Tornion tulvapenkereen tilapäisen korotuksen ylläpitoa arvioidaan torstaina.

Torniossa vedenpinnan nousu on pysähtynyt. Tornionjoen alaosalla Pellosta Tornioon vedenpinnat ovat nyt kääntymässä laskuun ja uutta nousua vedenkorkeuteen ei ole odotettavissa. Vedenkorkeus pysyy Torniossa nykyisellä tasollaan loppuviikolle. Ennusteen mukaan sää jatkuu Lapissa vähäsateisena ja tulvatilanteen ennustetaan helpottavan loppuviikon aikana. Kohotettua seurantaa jatketaan Torniossa vielä ainakin loppuviikon ajan.

Ounasjoen tulva on nyt saavuttanut huipun, ja vedenkorkeus on kääntynyt tänään laskuun Kittilässä. Vedenpinta pysyy kuitenkin vielä korkealla huomiseen, jonka jälkeen se alkaa laskea nopeammin. Myös Rovaniemellä vedenpinta on kääntynyt laskuun ja tulva on helpottamassa. 

Kemijoen virtaamat ovat kääntyneet myös laskuun ja Kemijärven pinnan nousu on hidastunut. Kemijärven vedenkorkeuden ylärajan ylitystä ei ole odotettavissa, koska Rovaniemen tulvatilanne on helpottunut.

Arvostele artikkeli

Kilpailut

Uusimmat