Kuva: Media-Arena Oy

Raskaat rekat Lapin teille ilman kuljettajaa?

12.10.2017 07:14 - Paavo Törmi - Luettu 468 kertaa

Visio raskaasta ajoneuvoyhdistelmästä liikkumassa Lapin jäisillä maanteillä autonomisesti ilman kuljettajaa on hurja, mutta todennäköisesti se on täyttä totta Muoniossa keväällä 2018.

Arctic Truck Platooning Challenge on Lapin liiton osarahoittama Alueelliset innovaatiot ja kokeilut -hanke, jossa ovat tiivisti mukana kuljetusalan yritykset Pohjaset Logistics Oy, TKH-Logistics Oy, Kuljetusliike Ilmari Lehtonen Oy ja Veljekset Toivanen Oy sekä Lapin yliopisto, Kemin Digipolis Oy ja hankkeen ulkopuolisena yhteistyötahona Oulun yliopisto. Hankkeen tavoitteena on saada maailman johtavat raskasajoneuvojen valmistajat testaamaan autonomista kalustoaan arktisiin olosuhteisiin. Autonominen ajo toteutetaan Muoniossa yhdeksän kilometrin mittaisella älytieosuudella Muoniossa.

Käytännössä Arctic Truck Platooning Challenge tarkoittaa sitä, että raskasajoneuvoyhdistelmä liikkuu testiajossa autonomisesti siten, että edellä ajaa yhdistelmä kuljettajan kanssa ja sen perässä tulee yhdistelmä ilman kuljettajaa. Tämä on pilkahdus mahdollisesta tulevaisuudesta, jossa ajoneuvot kuljettavat maanteillä rahtia autonomisesti ilman kuljettajaa.

 Vastaavanlainen hanke toteutettiin keväällä 2016 Hollannissa. Tuolloin kuusi suurta valmistajaa ajoi kalustollaan autonomisen testiajon, jossa pisin ajomatka oli Södertäljestä Rotterdamin satamaan. Hanke tunnettiin nimellä European Truck Platooning Challenge ja se sai suurta kansainvälistä julkisuutta.

Osallistuvat yritykset ohjaavat niiden kalustoa hyödyntävää kokeilua. Rekkojen rakenteet voivat Lapissa kerätä pahimmillaan jopa 2-4 tonnin ylimääräisen painon lumena, jäänä ja sohjona. Autojen huolto ja kunnossapito sulatuksineen, pesuineen ja kuivatuksineen on kallista, joten tavoitteena on kehittää uudenlaisten alustarakenteiden lisäksi myös tehokkaampia huoltomekanismeja.

Lue myös: Hirvimerkki! -kiertue muistuttaa hirvivaarasta

Lue myös: Oulussa Pohjantiellä sattui aamun aikana kaksi liikenneonnettomuutta

Arvostele artikkeli

Kilpailut

Uusimmat