Kuva: Riku Martinmäki

Radio Pookin kuuluvuus paranee Keski-Pohjanmaalla

29.09.2021 20:33 - Mika Kuki

Pookin Ylivieskan taajuuden 95.5 MHz lähetin siirtyy Sieviin vanhan Ylivieskan radiomaston mennessä purkuun. Kuvassa oleva Ylivieskassa sijaitseva Koskipuhdon masto on ollut merkittävä maamerkki paikallisesti.

Radio Pookin lähetykset siirtyvät torstaina 30.9. Ylivieskan taajuuden 95.5 MHz osalta soimaan Sievistä (Koriamäki). Syynä siirtoon on nykyisen Ylivieskan radiomaston purkaminen. Ylivieskan Koskipuhdossa sijaitseva masto on ollut Pookin ohjelmien lähetyskäytössä jo 30 vuotta. Siirron myötä Pookin kuuluvuus paranee Keski-Pohjanmaalla Sievin eteläpuolella Toholammin ja Kannuksen suuntaan. Muutoksella ei heikennetä Ylivieskan alueen kuuluvuutta, sillä siirron yhteydessä uuden lähettimen teho tuplataan yhdestä kilowatista kahteen kilowattiin. Linnuntietä siirto on vain 14 kilometriä.

Ylivieskan radiomastolla on pitkä historia ihan kirjaimellisesti. Parhaimmillaan Ylivieskan radiomasto on ollut lähes 300 metrin korkuinen, mutta sitä on lyhennetty vuosien saatossa nykyiseen edelleenkin varsin merkittävään 225 metrin mittaansa.

Yleisradio lopetti lähetyksensä Koskipuhdon mastosta 1979 ja siirsi omaa toimintaansa 1978 valmistuneeseen Haapaveden mastoon, joka onkin jaetulla ykköspaikalla Suomen korkeimpana radiomastona. Haapaveden maston korkeus on 327 metriä. Myös Radio Pookilla on lähetin kyseisessä Haapaveden mastossa taajuudelle 103.3 MHz.

Radio Lakeuden jälkeen perustettu Radio Foni aloitti lähetykset 1990, jolloin Koskipuhdon radiomastosta aloitettiin jälleen radiolähetykset. Radio Foni sulautui pian Pookiin vuonna 1991. Radio Pookin lähetykset ovat näin soineet Ylivieskassa Koskipuhdon mastosta jo 30 vuotta.

Kilpailut

Uusimmat