Kuva: Soite

Soite tasapainottaa talouttaan

07.05.2019 11:29 - Jussi Häkkilä

Soiten jäsenkuntien ja Kokkolan kaupungin tammikuussa käynnistämä talouden tasapainottamisohjelma on valmistunut.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten jäsenkuntien ja Kokkolan kaupungin tammikuussa käynnistämä talouden tasapainottamisohjelma on valmistunut.
Keskeisimmät muutokset asiakkaan näkökulmasta koskevat palveluverkkoa ja toimipisteiden aukioloaikoja sekä nykyaikaisen teknologian hyödyntämistä.
Kruunupyyn hoidon ja hoivan palveluita uudistetaan. Teerijärven kuntouttavan, lyhytaikaisen laitoshoitoyksikön toiminta lopetetaan ja hoito järjestetään toisissa alueen yksiköissä tai vaihtoehtoisesti ostopalvelua vähennetään ja keskitetään omaksi toiminnaksi. Lisäksi tutkitaan Sandbackan toiminnan yksityistämistä. Muutoksia tulee myös neuvola-verkossa ja neuvoloiden aukioloajoissa syntyvyyden laskun myötä. Aukioloaikoihin tulee yksittäisiä muutoksia lisäksi lähipalveluissa, joita ovat vastaanotto, neuvola, ja laboratorion näytteenotto. Perhehoitoa lisätään mm. lastensuojelussa, vammaispalveluissa sekä hoidon ja hoivan palveluissa. Senioriasumista lisätään kotona asumisen ja tehostetun palveluasumisen rinnalle uutena palvelumuotona. Osa Soiten tehostetun palveluasumisen paikoista muuttuu yksityisen palveluntarjoajan tuottamiksi. Tämä koskee Hopijakumpua, Lepolaa, Harjukotia, Heimbota, Emeliehemmetiä ja Kotirantaa, sekä mahdollisesti myös Sandbackaa. Kehitysvammahuollossa Kälviällä sijaitsevan Duunin toiminta siirretään Kompassiin. Kotihoidon tueksi hankitaan mm. lääkerobotteja ja VideoVisit -palvelua, monipuolisia turvaranneketoimintoja, IV-lääkepumppuja kotisairaalan käyttöön sekä hyödynnetään etälääkäripalveluita vastaanottopalveluissa. Säästötavoite on 11-14 miljoonaa euroa. 

Talouden tasapainottamisohjelma käsitellään Soiten valtuustossa loppukuusta. Mikäli ohjelma hyväksytään, tullaan toi­men­pi­teet ja palvelurakenteen muutokset toteuttamaan jo tämän vuoden aikana, mutta käytännössä säästötoimet ovat toteuttavissa asteittain vuosien 2019-2021 aikana. Suurin osa säästötoimista kohdistuu ensi vuoteen.

Lue myös: Yhdistyspohjainen työterveyshuolto käynnistyy Ylivieskassa ensi vuoden alussa

Kilpailut

Uusimmat