Joko sinä kannat lompakossasi elinluovutuskorttia

04.10.2022 10:58 - Paavo Törmi

Suomessa elinsiirtoa odottaa yli 550 ihmistä. Kaikille uusi elin ei ehdi ajoissa, silläsiirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Vuosittain uuden elimen saa noin 400 tarvitsevaa.

Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Mahdollisen luovuttajan tahto on kuitenkin aina pyrittävä selvittämään, ja elinluovutuksenmahdollisuudesta ja sen merkityksestä on keskusteltava läheisten kanssa. Lompakosta löytyvä elinluovutuskortti, tai merkintä Omakannassa, kertoo tahdon selkeästi läheisillekin. Elinluovutustahdon ilmaiseminen varmistaa siis omantahdon toteutumisen ja selkeyttää elinluovutusprosessia.

Jokaisella onoikeus ilmaista elinluovutustahtonsa. Perussairaudet tai ikä eivät välttämättä ole este elinluovutukselle, mutta vain pieni osa vainajista soveltuu elinluovuttajiksi. On todennäköisempää, että itse joskus tarvitsisi elinsiirron, kuin että toimisi elinluovuttajana.

Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman- ja ohutsuolensiirtoja. Elinsiirrot onnistuvat maassamme hyvin. Vuoden kuluttua siirteistä toimii yli90 prosenttia. Suomessa on elinsiirron saaneita, joiden elinsiirre on toiminutjo yli viisikymmentä vuotta. Kaikki elinsiirrot tehdään HUS:n sairaaloissa.

Vuonna 2021 tehtiin420 elinsiirtoa. Eniten näistä on munuaisensiirtoja, 268. Tämä vuonna elokuunloppuun mennessä elinsiirtoja on tehty 253. Valtakunnallista elinluovutuskoordinaattori, dosentti Anna-Maria Koivusaloa HUS:sta haastattelee Paavo Törmi.

Kilpailut

Uusimmat