Kuva: Radio Pooki

Oulun poliisi julkaisi koosteen viime aikoina tiedottamistaan seksuaalirikoksista - kehottaa tarkkavaisuuteen sosiaalisessa mediassa

15.01.2019 16:04 - Marja Ollakka

Oulun poliisilaitos on tiedottanut yhteensä yhdeksästä tällä hetkellä tutkinnassa olevasta alaikäisiin 10 - 15 vuotiaisiin tyttöihin kohdistuneesta epäillystä seksuaalirikoksesta Oulussa. Teot ajoittuvat kesään ja syksyyn 2018. Kaikissa teoissa epäillyt henkilöt ovat ulkomaalaistaustaisia nuoria miehiä. Suurimpaan osaan on liittynyt yhteydenottaminen sosiaalisessa mediassa. Rikoksiin liittyen poliisilla on tällä hetkellä kymmenen henkilöä tutkintavankeudessa.

Vaikka puheena olevissa rikoksissa ei näyttäisi olevan liittymiä keskenään toisiinsa, on tämän kaltaisten rikosten viimeaikainen määrä sekä niiden samankaltaiset piirteet erittäin huolestuttava asia.

Poliisi ei pääsääntöisesti tiedota tutkinnassa olevista seksuaalirikoksista muun muassa rikoksen uhrin yksityisyyden suojelemiseksi. Näistä tapauksista poliisi päätti tiedottaa, koska lyhyellä aikavälillä poliisin tietoon on tullut useita samantyyppisiä tapauksia. Nuorten ja vanhempien valistaminen ja varoittaminen nähtiin tarpeelliseksi uusien rikosten ennalta estämiseksi.

Yhdessä tapauksista tutkitaan laajempaa kokonaisuutta. Rikoksista vangittuna on kahdeksan miestä. Epäillyt teot ovat kohdistuneet yhteen henkilöön. Rikosnimikkeinä ovat törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, törkeä raiskaus.

Toisessa tapauksessa tutkitaan kahta Tuiran kaupunginosassa tapahtunutta seksuaalirikosta. Tekoja tutkitaan rikosnimikkeillä törkeä raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Epäillyt teot ovat kohdistuneet kahteen henkilöön. Tekoihin liittyen on vangittuna yksi henkilö.

Kolmannessa tapauksessa tutkitaan marraskuussa yksityisasunnossa tapahtunutta epäiltyä törkeää raiskausta ja törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Epäillyt teot ovat kohdistuneet yhteen henkilöön. Tekoihin liittyen on vangittuna yksi henkilö.

Neljännessä tapauksessa tutkitaan lokakuussa tapahtunutta törkeää raiskausta ja törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

Tuoreimpana tutkintaan on tullut rikoskokonaisuus, jossa tutkitaan neljää seksuaalirikosepäilyä. Rikosnimikkeinä ovat raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Epäillyt teot ovat kohdistuneet neljään henkilöön. Teoista on otettu kiinni kolme miestä. Tähän juttukokonaisuuteen liittyen poliisi vahvisti yhden uhrin menehtyneen syksyn aikana. Hänen kuolemaansa ei epäillä liittyvän rikosta. Koska kyse on kuolemansyyn selvittämisestä, poliisi ei kerro asiasta enempää. Kuolemansyyn selvittämistä koskevat asiat ovat lain mukaan kokonaan salassa pidettäviä.

Poliisi kehottaa erityisesti nuoria tyttöjä ja nuorten vanhempia tarkkaavaisuuteen sosiaalisessa mediassa. Tuntemattomien henkilöiden kaveri- ja seuraamispyyntöjä ei tule hyväksyä. Suuressa osassa edellä mainituista epäillyissä rikoksissa lapsiin on oltu ensin yhteydessä sosiaalisen median kautta, minkä jälkeen on ollut muutakin kanssakäymistä ja yhteydenpitoa. Vanhempien on oltava tietoisia siitä, kenen kanssa lapset viettävät aikaansa netissä sekä muutoin vapaa-aikana.

Poliisi rohkaisee tekemään rikosilmoituksen, jos epäilee itsensä tai läheisen joutuneen rikoksen uhriksi. Yksikään teko ei saa jäädä paljastumatta. Samoin lapsia ja nuoria rohkaistaan kertomaan aikuiselle epäilyttävistä yhteydenotoista ja henkilöistä.

Katuturvallisuus Oulussa ei ole oleellisesti muuttunut nyt julkisuuteen esiin tuoduista tapauksista huolimatta. Epäiltyjä seksuaalirikoksia on edeltänyt jo yleensä muutakin yhteydenpitoa mm. sosiaalisessa mediassa.

Lue myös: Oulussa etsitään uusia keinoja ja toimenpiteitä turvallisuuden lisäämiseksi

Kilpailut

Uusimmat