Kuva: Fotolia

Puukunnostuksilla parannetaan Pohjanmaan latvapurojen tilaa

27.10.2016 09:53 - Jussi Häkkilä

Oulun yliopisto ja Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjamaan piiri ovat kartoittaneet uuteen purokunnostusmenetelmään soveltuvia kohteita Lapväärtin-Isojoen ja Karvianjoen latva-alueilla.

Oulun yliopisto ja Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjamaan piiri ovat kartoittaneet uuteen purokunnostusmenetelmään soveltuvia kohteita Lapväärtin-Isojoen ja Karvianjoen latva-alueilla. Valituilla kohteilla tehdään uutta kokeellista purokunnostusta, jossa puuainesta lisätään puroihin samalla tavalla kuin puut niihin luontaisesti kaatuvat. Näin puuta on puroissa normaalia puukunnostusta huomattavasti enemmän ja ne lisätään puroihin oksineen ja lehtineen. Tämän oletetaan parantavan huomattavasti puron monimuotoisuutta ja kykyä pidättää veden mukana kulkeutuvaa ainesta.
Purossa oleva puuaines monipuolistaa tutkimusten mukaan virtausoloja, tarjoaa ravintoa, luo lisääntymisalustoja ja suojapaikkoja vesieliöstölle ja pidättää tehokkaasti virran mukana kulkeutuvaa hiekkaa sekä eloperäistä ravintoaineista.
Puukunnostuskohteiden kehitystä tullaan seuraamaan useiden vuosien ajan ja kehitystä verrataan saman vesistöalueen vertailukohteiden kehitykseen.

Kilpailut

Uusimmat