Älykästä hirviestettä kehitellään Lapissa sekä Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla

21.02.2017 08:27 - Jussi Häkkilä

Kemin Digipoliksen vetämässä hankkeessa rakennetaan kolmen maakunnan yhteistyönä älykästä hirviestettä. Projektipäällikkö Seppo Aholaa Digipoliksesta haastattelee Jussi Häkkilä.

Kemin Digipoliksen vetämässä hankkeessa rakennetaan kolmen maakunnan yhteistyönä testirataelementtiä, jolla kokeillaan autonomiseen ajamiseen ja testaukseen soveltuvaa älykästä hirviestettä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että testiradalle tai hirviesteeseen lisätään älyä, joka havaitsee lähestyvän ajoneuvon ja käynnistää hirviesteen liikkeen radalle.

Hankkeen ajatuksena on hyödyntää olemassa olevia Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan osaajien älyliikenteen kehitysympäristöjä. Kehitetyt prototyypit kootaan testirataelementtikokonaisuudeksi jollain tarkoitukseen soveltuvalla kaupallisella testialueella Lapissa. Testirataelementtikokonaisuus kehitetään ja testataan demovalmiiksi, minkä jälkeen se siirretään kaupalliselle testiradalle ja demotaan testiyrityksen asiakkaille.

Lapin Ammattikorkeakoulu kehittää ja testaa sovelluksen osan prototyyppiä Rovaniemellä. Ilmatieteen laitos kehittää ja testaa sovelluksen osan prototyyppiä Sodankylässä, ja Oulun yliopisto kehittää testirataelementin eli hirviesteen fyysisen mallin ja soveltaa hirviesteen liikkumiseen liittyvät tekniikat. Prototyyppiä kehitetään ja testataan Oulun yliopistolla ja Kiimingissä. Centria Ammattikorkeakoulu kehittää Kokkolassa ja Ylivieskassa hirviesteen ohjaamisen ohiajolaskurin, induktiosilmukan, lähestymisanturin tai muun anturitiedon avulla. Centria myös integroi ohjaustiedon langattomasti käytettävissä olevaan tietoverkkoon.

Kilpailut

Uusimmat